ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκαρπο το EWG για το νέο νόμο Κατσέλη - Στη βουλή το νομοσχέδιο

EWG: Σήμερα η μάχη για τα 640 εκατ. των επενδύσεων και τη μείωση των πλεονασμάτων - Κεντρική Εικόνα

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς συνεχίζονται, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση του -άκαρπου- χθεσινοβραδινού EWG για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη. Kάποια πρόοδος καταγράφηκε, αλλά ωστόσο δεν κρίθηκε επαρκής, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ακανθώδες μέτωπο.

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με δύο επόμενες κρίσιμες προθεσμίες:

• Επισήμως ο χρόνος τελειώνει στις 5 Απριλίου, όταν συνεδριάζουν εκ νέου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και θα εξετάσουν αν μπορεί να εγκριθεί το πακέτο "δόσεων" των 970 εκατ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσω τηλεδιασκέψεως να έχει επικυρωθεί επαρκής πρόοδος σε νέο έκτακτο EWG, όπως ανάφερε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

• Ωστόσο, το επόμενο διήμερο έως και την Τετάρτη θεωρείται "ειδικής" σημασίας για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και τούτο δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης για κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι ο έλεγχος για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς δεν θα γίνει μόνο με βάση την εν λόγω ρύθμιση στην τελική της μορφή. Ειδική σημασία έχουν και οι εφαρμοστικές διατάξεις που θα την συνοδεύουν, οι οποίες θα πρέπει να είναι επίσης έτοιμες πριν την 5η Απριλίου.

Μία ακόμη "ευκαιρία" για διαπραγματεύσεις θα δοθεί από την Δευτέρα, όταν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η άφιξη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση. Βεβαίως πλέον τα πράγματα περιπλέκονται καθώς το κέντρο βάρους μεταφέρεται από τα νέα μέτωπα στο… παρελθόν.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Με μοναδική «έκπτωση» στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει προσημειωθεί για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου, κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Ήδη το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή ελέγχου κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, μετά και την πίεση των «θεσμών» αποφάσισε να αποδεχτεί μείωση στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει προσημειωθεί για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου κατά 75.000 ευρώ, ήτοι στα 175.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται με τα γενικά αρχικά όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Με την αντικειμενική αξία στα 175.000 ευρώ, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων θα καταστεί ακόμη στενότερη, κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις των «θεσμών» για την συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Για υπαγωγή στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, τα βασικά κριτήρια για τα φυσικά πρόσωπα παραμένουν το ύψος δανεισμού του οφειλέτη, το οποίο ανέρχεται έως 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ. Παράλληλα, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. συνολική ανώτατη κάλυψη στα 36.000 ευρώ).

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια επίσης παραμένουν χωρίς αλλαγές με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης παίρνει προστασία της πρώτης του κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (δηλαδή πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (δηλαδή πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών προβλέπει και επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα διαμορφώνεται κατόπιν του «κουρέματος» και της ρύθμισης της αρχικής οφειλής που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης από την τράπεζα. Το ύψος της επιδότησης θα κρίνεται από τα συνολικά οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα του δανειολήπτη, τα οποία θα επανεξετάζονται ανά τριετία.