ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχελογιαννάκης: Περίεργη η δήλωση Τσιρώνη για το Καστελόριζο

Μιχελογιαννάκης: Περίεργη η δήλωση Τσιρώνη για το Καστελόριζο - Κεντρική Εικόνα

Τη λέξη «περίεργη» χρησιμοποίησε ο βουλευτής τουτ ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, για να σχολιάσει τη δήλωση του Τσιρώνη για το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ FM 104,6 είπε: 

«Το πρώτο δεδομένο είναι το εξής: Τη δήλωση του κ. Τσιρώνη δεν θα την κρίνω γεωγραφικά. Θα την κρίνω σε ότι αφορά την πρακτική της κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όσον αφορά το θέμα της ΑΟΖ, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί και οριστεί.

Το δεύτερο. Όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας περιμένουμε τα 6... 12 να πάνε από το δικαστήριο της Χάγης. Και όσο αφορά από την αιγιαλίτιδα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία θέλει να έχει το Καστελόριζο στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε εκεί να παίζονται δύο παιχνίδια: Το πρώτο παιχνίδι της μέσης γραμμής και το δεύτερο παιχνίδι της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Αν τυχόν γίνουν έτσι, κερδίζει παντού η Τουρκία, ενώ αν το Καστελόριζο υπάρχει, που υπάρχει, στο Αιγαίο, καταλαβαίνετε ότι όταν οριστεί η ΑΟΖ, θα έχει μεγάλο και τεράστιο πλεονέκτημα η Ελλάδα. Ήταν, λοιπόν, μία επικίνδυνη δήλωση, η οποία χάνει τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας τόσο σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και όσον αφορά τα θέματα τα ενεργειακά, είναι πάρα, πάρα πολύ σπουδαία.

Είναι μία περίεργη δήλωση. Για να συμβαδίζουμε με τα συμφέροντα της Ελλάδας, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και να συμφωνήσουμε ότι η συστάδα νήσων, το Καστελόριζο, ανήκει στο Αιγαίο. Δεν ισχύει ούτε γεωγραφικά. Το Καστελόριζο πρέπει να το δει κανείς με τη γεωπολιτική προσέγγιση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απωλέσουμε τα οφέλη για την Ελλάδα, από τον ορισμό της ΑΟΖ».