ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης βλέπουν διεθνείς αναλυτές

Iσχνή ανάπτυξη στο 0,2% για την Ευρωζώνη το γ' τρίμηνο του 2019 - Κεντρική Εικόνα

Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται έτοιμη να λάβει μια ώθηση από τον παράγοντα που κάποτε την έσπρωξε στην κρίση: τις κρατικές δαπάνες.

Το μπλοκ του ευρώ που πριν από μια πενταετία κινδύνεψε να διασπαστεί λόγω της υπερχρέωσης, τώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός, σε μια στιγμή που η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια να βοηθήσει.

Με ολοένα και περισσότερους λόγους ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας, μια ώθηση από πρόσθετες κρατικές δαπάνες, δίνουν μια ανακούφιση.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ευρωζώνη ετοιμάζεται να λάβει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση της τελευταίας 10ετίας.

beltttt.png

Ακόμα και η Γερμανία, διάσημη για τον φόβο της απέναντι στην απληστία, θα βιώσει, σύμφωνα με την Barclays μια ανάκαμψη εντός του 2019 χάρη σε κρατικές δαπάνες, ενώ η Γαλλία είναι πιθανό να λάβει σημαντική ενίσχυση από την περικοπή των φόρων που δίνει η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα των Κίτρινων Γιλέκων.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που βιώνουμε μια μεγάλη δημοσιονομική ώθηση», αναφέρει ο Daniele Antonucci, οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Καθώς θα διεισδύει μέσω της οικονομίας, θα στηρίξει την ανάπτυξη».

helppp.png

Η ώθηση αυτή δεν αλλάζει εντελώς την εικόνα, αλλά αποτελεί ένα καλό νέο για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που ελπίζουν ότι η περιοχή θα ξεφύγει από τις τρέχουσες δυσκολίες της κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μαζί με τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ προτρέπει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τέτοιου είδους δράσεις και να προετοιμάζονται για τις δύσκολες μέρες.

Η οικονομία δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα αυτή την εβδομάδα, μετά την υποχώρηση της ανάπτυξης στη Γαλλία και τη γερμανική μεταποίηση να δέχεται τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων έξι ετών.

Αν και οποιαδήποτε δημοσιονομική ώθηση θα είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο θα ωχριά μπροστά στις κινήσεις Τραμπ για την αμερικανική οικονομία.

Όπως λέει ο Gilles Moec, της Merrill Lynch «θα είχαν κάνει καλύτερη δουλειά αν την έκαναν συντονισμένα. Αν καταλήξεις να ξοδεύεις πολλά λεφτά σε δημοσιονομικά, κάντο τουλάχιστον συντονισμένα».

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες δαπάνες θα μπορούσαν να αποδειχθεί προβληματικές για ορισμένα μέλη της ζώνης του ευρώ, επειδή τα χρέη τους είναι ήδη επικίνδυνα υψηλά. Ο λόγος χρέους της Ιταλίας υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία είναι κοντά στο 100%.

Μια πτώση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να μετατρέψει αυτούς που θέλουν να δαπανήσουν, σε αποταμιευτές, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αυτό μπορεί να συμβεί στη Γερμανία, που μολονότι έχει περιθώριο δαπανών, από την άλλη είναι σε αποστολή μείωσης του χρέους.

«Ο δημοσιονομικός χώρος προφανώς γίνεται όλο και μικρότερος, επειδή η ανάπτυξη φαίνεται πιο αδύναμη από ό, τι αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες», αναφέρει η Natascha Gewaltig, οικονομολόγος της Action Economics στο Λονδίνο. «Δεν είδαμε το είδος της προόδου στα δημοσιονομικά μέτρα ή στους προϋπολογισμούς που θα επέτρεπαν τώρα να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες», αναφέρει.