ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Κεντρική Εικόνα

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αλλά και εν μέσω των εξελίξεων που αφορούν στο Brexit.

Η πρωθυπουργός Τέρεζα Μέι ζήτησε μια καθυστέρηση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου και αυή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου για την απόφαση παράτασης. Ο Τουσκ από πλευράς του τάχθηκε υπέρ μίας σύντομης παράτασης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η μικρή παράταση μπορεί να προσφερθεί υπό την προϋπόθεση ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα στηρίξει τη Συμφωνία Αποχώρησης, κάτι το οποίο έχει ήδη καταψηφιστεί από τους βουλευτές. Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένονται και οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με το Brexit στο μενού της ατζέντας. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 0,9% κι έκλεισε στις 380,84 μονάδες, με τις γερμανικές μετοχές να είναι οι πρωταγωνιστές των απωλειών,  καθώς η μετοχή της εταιρίας χημικών Bayer κατέγραψε πτώση άνω του 10%, ύστερα από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για τη σύνδεση του ζιζανιοκτόνου Roundup με τον καρκίνο. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,57% κι έκλεισε στις 11.603,89 μονάδες.

Στο μεταξύ, πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, κλείνοντας με απώλειες 2,6%, ύστερα από το χθεσινό τους άλμα κατά 2,4%.  Η μετοχή της BMW σημείωσε βουτιά 4,9%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αναμένει μειωμένα κέρδη για το 2019, επικαλούμενη τις αυξημένες επενδύσεις και την αυστηρότερη ρύθμιση. Η μετοχή της Daimler σημείωσε πτώση 2,2%, ενώ της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 2,7%.

Στους επιμέρους δείκτες, Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,45% στις 7.291,01 μονάδες, με την στερλίνα να καταγράφει απώλειες 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,318 δολ. , ενώ Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 5.383 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 21.330,21 μονάδες ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημείωσε επίσης πτώση 0,9% κλείνοντας στις 9.405 μονάδες.