ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οριακά κέρδη, εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων

Διέσπασε τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης θα “παιχτεί” μέχρι τέλους, ενώ παραμένει ζητούμενο και η αύξηση των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και πράγματι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης κρίθηκε στο τέλος, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Εκτός των εναλλαγών στα πρόσημα, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να προστεθούν η εικόνα κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, η σχετικά καλύτερη εικόνα στα μη τραπεζικάblue chips, η εμμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλότερα επίπεδα και τα λίγα άξια θετικής αναφοράς από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί μικτή, με τους πωλητές να έχουν σχετικό προβάδισμα (Alpha Bank 0%, Eurobank +2,81%, Εθνική -2,08% και Πειραιώς -4,94%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, αξίζει αναφοράς η είδηση σύμφωνα με την οποία, “η κυβέρνηση φέρεται να είχε ενημερώσει για την πρόθεση να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία. Ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες”.

Εν τω μεταξύ, με συστάσεις “neutral” ξεκίνησε την κάλυψη των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς η Mediobanca Securities.

Ο ιταλικός οίκος θέτει τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ για την Alpha, στα 1,65 ευρώ για την Εθνική και στα 1,30 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ακόμη χρόνο και πόρους για να αποκαταστήσουν την υγεία και την κερδοφορία τους. Στην παρούσα φάση, διαπραγματεύονται σε επίπεδα αντίστοιχα των ιταλικών τραπεζών την περίοδο 2008-2013, που σημαίνει ότι οι αγορές θέτουν ένα ασφαλιστικό premium για ρίσκα που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,34%), Aegean Airlines (-0,51%), 3Ε (-1,33%), Ελλάκτωρ (-0,88%), Ελ. Πετρέλαια (-0,60%), ΟΤΕ (-0,27%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και Jumbo.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για GrivaliaProperties (+2,65%), Fourli (+1,98%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,14%), Σαράντη (+1,12%), Μυτιληναίο (+2,70%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,10%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 710 (-0,62%) και 718,5 μονάδων (+0,57%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 715,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος στα 42 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά οι Frigoglass (+3,52%), Μουζάκης (+7,01%), ΕΚΤΕΡ (+3,15%), Παπουτσάνης (+1,98%) και Mermeren (+7,27%).