ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Βουτιά στο 2,14% το 10ετές ομόλογο - Κεντρική Εικόνα

Ρευστοποιήσεις οι οποίες οδηγήσαν σε περιορισμένη υποχώρηση των τιμών και άνοδο των αποδόσεων, παρατηρήθηκαν σήμερα στην αγορά ομολόγων. Νωρίς το απόγευμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,78% από 3,75% χθες και του 5ετούς στο 2,61% από 2,60%, αντιστοίχως.

Η εκκρεμότητα ψήφισης νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει την επιστροφή του 1 δισ. ευρώ, (αντιπροσωπεύει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα) επηρεάζει αρνητικά την αγορά, γεγονός που αντανακλάται στη διεύρυνση του περιθωρίου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές, ύψους 71 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,75% από 3,73% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,08% να διευρυνθεί στο 3,67% από 3,63%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1358 δολ. από το επίπεδο των 1,1352 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Eν αναμονή της διήμερης σύσκεψης της Fed κινήθηκε και σήμερα η αγορά. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και για την πορεία των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα για το δολάριο. Η διάθεση κατοχύρωσης κερδών στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου σήμερα το πρωί στην Ευρώπη επηρεάζει καθοδικά την ισοτιμία ευρώ/δολάριο. Θετικά επηρέασε χθες το ευρώ η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων βελτίωση των στοιχείων για την οικονομική εμπιστοσύνη στη Γερμανία.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,109%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,233%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1354 δολάρια.