ΔΙΕΘΝΗ

Ο Όρμπαν τελικά μένει... ΕΛΚ, αλλά μπαίνει «στον πάγο»

Ο Ορμπάν απέσυρε την υποστήριξή του στον Βέμπερ ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν - Κεντρική Εικόνα

Απομακρύνεται, κατά πώς φαίνεται, το ενδεχόμενο οριστικής αποβολής του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν από το ΕΛΚ, με αποτέλεσμα, τα μέλη των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να ψηφίζουν για άλλου είδους κυρώσεις που θα του επιβληθούν. 

 Όπως έγραφε από το πρωί το Reader.gr, με αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο της ατζέντας του συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Όρμπαν πήγε τα πράγματα στα άκρα το προηγούμενο διάστημα, ταυτίζοντας τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με τον Τζωρτζ Σόρος και ενθαρρύνοντας μια αντιευρωπαϊκή καμπάνια.  Ο κ. Όρμπαν είναι «κόκκινο πανί» για τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και για πολλούς άλλους επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ζητούν επιτέλους να παρθεί μια απόφαση.

Εξ αρχής, υπήρχε το δίλημμα, αν θα πρέπει να αποβληθεί οριστικά από το ΕΛΚ ή να του επιβληθούν κυρώσεις, όπως η αναστολή της ιδιότητας μέλους του κόμματός του Φίντεζ για κάποιο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πηγές του ΕΛΚ, το ζήτημα της αποβολής απομακρύνεται, καθώς ο Όρμπαν φαίνεται πως έχει τουλάχιστον εκπληρώσει εν μέρει τους τρεις όρους που του τέθηκαν, με αποτέλεσμα το Πολιτικό Συμβούλιο να ψηφίζει για το αν το Φίντεζ θα χάσει το δικαίωμα ψήφου του στις κομματικές συναντήσεις και το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για συγκεκριμένες θέσεις. Μάλιστα, λέγεται ότι το Φίντεζ δεν θα έχει πλέον και παρουσία σε όλες τις συναντήσεις του ΕΛΚ. Ο δε Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, προτείνει τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αξιολόγησης της σχέσεις του ΕΛΚ με το Φίντεζ, υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

Οι οριστικές αποφάσεις του ΕΛΚ θα είναι γνωστές εντός της ημέρας και  θα είναι δεσμευτικές, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής του που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.