ΑΓΟΡΕΣ

Πιθανή η επιστροφή της ΕΤΕ και της Eurobank στον δείκτη MSCI

ΤΧΣ: Το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να προσελκύσουν ξένους επενδυτές - Κεντρική Εικόνα

Η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ειδικά των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, έπειτα από το σφυροκόπημα που δέχθηκαν το 2018 το οποίο και κορυφώθηκε στο β' εξάμηνο του έτους, αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές, να οδηγήσει στην επιστροφή κάποιων από αυτές στο ταμπλό των βασικών δεικτών της MSCI. 

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο  έγινε η διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας καθώς και από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM EMEA.

Tώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VTB Capital, η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας δείχνει πως η MSCΙ κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της θα αυξήσει τoν αριθμό των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Ελλάδας, με πρώτη υποψήφια για ένταξη στον δείκτη να είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει, η οποία με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, έπρεπε ήδη να έχει επιστρέψει στη λίστα της MSCI. H Eurobank έχει και αυτή ισχυρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στον δείκτη εάν η μετοχή της σημειώσει άνοδο 2% με 7%  από τα τρέχοντα επίπεδά της στο ταμπλό έως την ημερομηνία που η MSCI καταρτίσει τις λίστες με τις επιλογές της. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η VTB δεν κάνει κάποια αναφορά καθώς αν και η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί σημαντικά από την περίοδο του έντονου sell-off ωστόσο παραμένει αρκετά μακριά από το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί το όριο για παραμονή μίας εταιρείας στους Standard δείκτες.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας, και η μετοχή της Μυτιληναίος έχει πιθανότητες να μπει στον δείκτη MSCI αλλά έχει ακόμα δρόμο καθώς θα πρέπει η τιμή της στο ταμπλό του Χ.Α να αυξηθεί κατά 19% με 22% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή έξι μετοχές συμμετέχουν στον δείκτη MSCI, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.