ΔΙΕΘΝΗ

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Βρετανία - Στάση αναμονής από ΕΕ

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Βρετανία - Στάση αναμονής από ΕΕ - Κεντρική Εικόνα

Χάος προκαλεί στη Βρετανία η απόφαση του προέδρου της βουλής να μπλοκάρει τη σημερινή ψηφοφορία επί της συμφωνίας Μέι. Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μεταβαίνει εκ νέου η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης βρίσκεται η Μ. Βρετανία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της βουλής Τζον Μπέρκoου να απαγορεύσει την ψήφιση για τρίτη φορά της συμφωνίας Brexit της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Επικαλούμενος κοινοβουλευτικό προηγούμενο από το 1604, ο πρόεδρος της βουλής προκάλεσε πανικό στην Ντάουνινγκ Στριτ και το Συντηρητικό Κόμμα.

«Η συμφωνία θα γίνει δεκτή προς ψήφιση μόνο αν υπάρξουν στο κείμενο σημαντικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Μπέρκοου. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δαπανά πολύτιμο κοινοβουλευτικό χρόνο προκειμένου να φέρνει επ' αόριστον την ίδια συμφωνία στη Βουλή», διευκρίνισε.

Θα εξαιρεθεί τελικά η Βρετανία από τις ευρωκλογές;

Στο μεταξύ η Τερέζα Μέι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πείσει τους Ενωτικούς Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) να εγκρίνουν την συμφωνία της με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι σκληροί ευρωσκεπτικιστές. Απ' ό,τι φαίνεται δεν το έχει κατορθώσει, οπότε ούτως ή άλλως αναμένεται νέα ήττα στη βουλή.

Ίσως η απόφαση του προέδρου της βουλής της ευνοεί την πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με σκοπό να ζητήσει από τους 27 ηγέτες της Ευρώπης, παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους 27 να δίνουν μεγαλύτερη χρονική παράταση, ίσως και ενός χρόνου, κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να επεξεργαστεί μια νέα συμφωνία και θα την θέσει προς διαπραγμάτευση.

Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα εξαιρεθεί η Βρετανία από τις ευρωεκλογές. Πάντως η μεγάλη χρονική παράταση πανικοβάλει τους ευρωσκεπτικιστές Tόρηδες που βλέπουν να ακυρώνεται η περίπτωση  σκληρού Brexit.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση από πλευράς της περιμένει ταχεία ενημέρωση από την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη για να συζητήσουν το Brexit.

«Βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση 10 ημερών από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση...Εναπόκειται στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και στην συνέχεια να μας ενημερώσουν σχετικώς και ταχέως», είπε.

Πάντως, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανόν να αποφύγουν να λάβουν τελικές αποφάσεις κατά την σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας σχετικά με μία καθυστέρηση του Brexit, ανάλογα με το τι θα γίνει στο Λονδίνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

«Εάν υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία και εγκριθεί η συμφωνία, μπορεί να υπάρξει βραχυχρόνια παράταση και όλα καλά. Εάν δεν υπάρξει κίνηση από το Λονδίνο, οι ηγέτες μπορεί επίσης να αποφασίσουν να περιμένουν. Εξαρτάται πραγματικά από το τι θα πει ο Μέι στην σύνοδο», εξήγησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου.

Η Αγγελα Μέρκελ «σημείωσε με ενδιαφέρον» την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου σύμφωνα με την οποία η Τερέζα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές της συμφωνίας της, που έχει απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή, για να υπάρξει μία τρίτη ψηφοφορία.

«Τώρα θα δούμε τις θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της- θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά σε αυτό που ειπώθηκε χθες στο κοινοβούλιο...Ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή».