ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DB: Ο νέος ν. Κατσέλη θα συμβάλει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η Deutsche Bank κατέγραψε ζημιές 5,7 δισ. ευρώ το 2019 - Κεντρική Εικόνα

Θετική επίδραση θα έχει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στη μείωση των κόκκινων δανείων, βελτιώνοντας τους όρους πώλησης μεγάλων χαρτοφυλακίων, εκτιμά η Deutsche Bank.

Στη σημερινή έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες, ο γερμανικός κολοσσός εξηγεί ότι η ρύθμιση που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη αναμένεται να γεφυρώσει τη διαφορά μεταξύ τιμών προσφοράς και ζήτησης στις πωλήσεις μεγάλων «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένονται την επόμενη διετία. «Θεωρούμε ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για έναν κλάδο με δείκτη NPEs στο 35-45%», επισημαίνει.

Όσον αφορά στις τιμές-στόχο, η DB θέτει τον πήχη στα 2,10 ευρώ για την Εθνική (σύσταση αγοράς), στα 1,90 ευρώ για την Alpha (σύσταση αγοράς) και στα 1,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (διακράτηση). Σημειώνεται ότι η DB διατηρεί σχέση συμβούλου με τη Eurobank και, ως εκ τούτου, δεν την καλύπτει σε επίπεδο ανάλυσης.

Κατεβάζει τον πήχη των στόχων για τα NPEs

Παρότι τονίζει ότι «το κλειδί της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα είναι η ταχύτερη απομείωση των κόκκινων δανείων», η DB αμφισβητεί τους στόχους που έχουν υποβάλλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank εκτιμά ότι οι στόχοι που έχει θέσει για μείωση των NPEs στα 8 δισ. ευρώ έως το 2021 είναι φιλόδοξοι και «βλέπει» μείωση στα επίπεδα των 12,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Σε επίπεδο δ’ τριμήνου 2018, αναμένει η μείωση των NPEs να προέλθει κυρίως από διαγραφές, γεγονός που θα επιτρέψει ταχύτερους ρυθμούς εξυγίανσης.

Για την Εθνική Τράπεζα, εκτιμά επίσης ότι ο στόχος των 6 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας είναι φιλόδοξος και τοποθετεί τον πήχη στα 8 δισ. ευρώ. Η DB θεωρεί ότι η επίτευξη του στόχου θα προέλθει κυρίως από τις τιτλοποιήσεις, ενώ επισημαίνει τη σημαντική επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η DG επιβεβαιώνει τον στόχο των 13,3 δισ. ευρώ για το τέλος του 2021 που έχει θέσει η τράπεζα, σημειώνοντας ότι «κινείται πιο δυναμικά» από τις υπόλοιπες τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων και ότι είναι πιθανό να επιτύχει τον στόχο της λόγω των μη οργανικών μειώσεων στις οποίες βασίζει τη στρατηγική της, ουσιαστικά δηλαδή πωλήσεις. «Τα βήματα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος της τριετίας είναι, κατά τη γνώμη μας, η θεραπεία των NPEs, οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, οι πωλήσεις και οι διαγραφές», σημειώνει.

Οι προμήθειες οδηγούν τα κέρδη

Από τις προμήθειες αναμένεται να προέλθει η κερδοφορία του δ' τριμήνου, χάρη στην αύξηση των χορηγήσεων, αναφέρει η έκθεση. Σε επίπεδο κόστους, η DB «βλέπει« μικρή αύξηση σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως για εποχιακούς λόγους που συνδέονται με τις διοικητικές δαπάνες. Για την Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να γίνουν ορατά στα αποτελέσματα τριμήνου οι θετικές επιδράσεις από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που υλοποιήθηκε το 2018 και αναμένει «ισχυρές επιδόσεις που θα προέρχονται τόσο από το σκέλος των εσόδων όσο και των εξόδων».