ΕΛΛAΔΑ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για 492 καινούργια αστικά λεωφορεία της Αθήνας

Κορωνοϊός: Από σήμερα πυκνώνουν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών - Κεντρική Εικόνα

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι διαγωνισμοί για την προμήθεια νέων λεωφορείων.

Πιο ειδικά, για την Αθήνα περιμένουμε την προμήθεια 492 αστικών λεωφορείων που θα αντικαταστήσει τα μισά από τα λεωφορεία που σήμερα κινούνται στους δρόμους του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

Από το τέλος του έτους είχαμε μία μεγάλη κινητικότητα και πιο συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αττικής η οποία ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΠΕΠ Αττικής με ποσό 29,96 εκατ.ευρώ την προμήθεια 92 σύγχρονων αστικών λεωφορείων για την Αθήνα.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να γίνει από τον ΟΑΣΑ το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορά οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι χαμηλού δαπέδου, σύγχρονης αισθητικής εμφάνισης και κατασκευής, με υψηλό βαθμό άνεσης και ασφάλειας στους επιβάτες, ενώ θα έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πιο αναλυτικά περιλαμβάνονται: 20 οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI, 60 οχήματα με κινητήρα diesel, 18-μετρα (αρθρωτά), αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τεχνολογίας ΕURO VI, μικρού μεγέθους (mini bus), χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ., φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου και διήρκησε ένα μήνα.

Αναμένονται οι διαγωνισμοί που θα φέρουν 492 σύγχρονα λεωφορεία στην Αθήνα

Η προμήθεια τους θα χρηματοδοτηθεί από συνδυασμό ΕΣΠΑ με το ποσό να κυμαίνεται περίπου στα 50εκατ.ευρώ, και τα υπόλοιπα από την ΕΤΕπ. Το εκτιμώμενο κόστος αγγίζει τα 220εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Η δημοπράτηση της προμήθειας επίσης αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται μετά από 7 μήνες η έλευση του πρώτου και σε 18 μήνες η ολοκλήρωση της προμήθειας που περιλαμβάνει 400 λεωφορεία για την Αθήνα που χωρίζονται ως εξής: 170 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου, 50 πετρελαίου.

Συνολικά με την προμήθεια των 492 λεωφορείων θα περιλαμβάνεται και η πολυετής συντήρηση τους ενώ θα είναι: 182 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου και 130 πετρελαίου (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας).

Πηγή: www.ypodomes.gr