ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Θετικό κλείσιμο, με μειωμένο τζίρο και υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας

X.A.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά συνεχίζει να προβληματίζει - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας και η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, θα είναι θετική ένδειξη για την τάση της αγοράς”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί ο γενικός δείκτης να έκλεισε με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως το κλείσιμο ήταν σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας και ο τζίρος υποχώρησε σημαντικά, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 730,81 μονάδες (+1,20%), η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 725,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 37 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών αναρριχήθηκε μέχρι τις 603,74 μονάδες (+3,27%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 587,49 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,49%, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -0,50%, Eurobank +1,98%, Εθνική +0,88% και Πειραιώς 0%).

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

“H διοίκηση της Commezbank θέλει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη συγχώνευση με τη Deutsche Bank, τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας θέλει να έχει ακόμα στη διάθεσή της τέσσερις με έξι εβδομάδες, για τη διενέργεια due diligence”,  ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Η Commerzbank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πηγές “η Commerzbank έχει αναθέσει ρόλο συμβούλου στις Goldman Sachs και Rothschild, καθώς και στη νομική εταιρεία Hengeler Mueller, για την επίτευξη συμφωνίας με τη Deutsche Bank”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη τραπεζικό FTSE25 και εδώ η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,56%), Ελλάκτωρα (+2,28%), Motor Oil (+1,16%) και ΟΤΕ (+1,45%), ενώ από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Σαράντη (-3,03%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Ιασώ (+4,89%, εν μέσω δημοσιευμάτων για υποβολή νέας πρότασης από το private equity fund “Oaktree”), Σελόντα (+3,45%), Frigoglass (+3,57%),J&P Άβαξ (+3,35%), Κέκροψ (+2,84%), Ιντρακόμ (+2,40%), Μουζάκης (+2,02%) και Centric(+2,20%).

Συμπερασματικά, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ενδείξεις κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι αναλυτές ανησύχησαν από την σημαντική υποχώρηση του τζίρου και από την μείωση της κινητικότητας των αγοραστών, εκτός τραπεζικού ταμπλό.