ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Μπλόκο» του προέδρου της Βουλής σε νέα ψηφοφορία της συμφωνίας Μέι

Ο Μπέρκοου «έκοψε» τον Τζόνσον: Δεν θα συζητηθεί η πρόταση για το Brexit - Κεντρική Εικόνα

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια πρόταση για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο, εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Ο πρόεδρος, αρμοδιότητα του οποίου είναι να κρίνει αν η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει ξανά το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι οι υπουργοί δεν επιτρέπεται να υποβάλουν την ίδια πρόταση ξανά.

"Αυτό είναι το συμπέρασμά μου: αν η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει μια νέα πρόταση, που δεν θα είναι η ίδια, ούτε στην ουσία της ίδια με εκείνη που απορρίφθηκε από το Σώμα στις 12 Μαρτίου, αυτό θα ήταν απολύτως επιτρεπτό", τόνισε.

"Αυτό που δεν μπορεί να κάνει νομίμως η κυβέρνηση είναι να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή την ίδια πρόταση" που απορρίφθηκε δύο φορές μέχρι τώρα, μία τον Ιανουάριο και μία την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε.

Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες, με βάση μια παράδοση που χρονολογείται από το 1604, ορίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποβάλει προς ψήφιση ουσιαστικά παρόμοιες προτάσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο Μπέρκοου σημείωσε ότι η απόφασή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "η τελευταία λέξη" στο θέμα, αφού η κυβέρνηση μπορεί εφόσον το επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή αν θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στη συμφωνία, ο Μπέρκοου απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν. "Ουσιαστικά, για να είναι κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι εξ ορισμού διαφορετικό. Όχι μόνο όσον αφορά τη διατύπωση αλλά διαφορετικό στην ουσία του και αυτό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με άλλους, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου", εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος της Μέι ανέφερε ότι ο Μπέρκοου δεν είχε προειδοποίησει την Ντάουνινγκ Στριτ για αυτήν την απόφαση και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας στο κοινοβούλιο, η Τετάρτη είναι η τελευταία μέρα για τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, και αν τελικά υπάρξει ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει την πρότασή της μέσα στις επόμενες ώρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το backstop στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP για την υποστήριξή του στη συμφωνία αποχώρησης.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει αυτή την εβδομάδα την συμφωνία για το Brexit, η πρωθυπουργός θα αναζητήσει μία «μακρά» παράταση του άρθρου 50 από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή χρονική διάρκεια.