ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα βήμα πριν την πτώχευση η άλλοτε μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας

Ιταλία: Αιφνίδιο λουκέτο στην αλυσίδα Mercatore Uno - Κεντρική Εικόνα

Ένα βήμα πριν την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή, που θεωρείται και το πιο πιθανό με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται η Τράπεζα Πειραιώς να ενεργοποιήσει το σχέδιό της για την εξυγίανση της εταιρείας μέσω του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με το capital.gr, οι σχετικές ενέργειες αποτελούν απλώς θέμα χρόνου. Σε περίπτωση που – εκτός απροόπτου - λάβει το "πράσινο φως" η πρόταση της Πειραιώς, του βασικού πιστωτή της EBZ (σ.σ. δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το "καλό" κομμάτι της ATEBank), η κατάθεση αίτησης για το άρθρο 106β θα υποβληθεί στο τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης το αργότερο. Η διαδικασία έχει λάβει και το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, με σχετική απόφασή του (σε συνεδρίαση την 17η/12/2018).

H Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης υπήρξε η μεγαλύτερη εγχώρια καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία που στο απόγειό της είχε φτάσει να διαθέτει τέσσερα ζαχαρουργεία (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ξάνθη, Ορεστιάδα), ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σπόρων, τρία κέντρα διανομής (Αθήνα, Λάρισα, Χανιά), ακόμα και μονάδα ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών, ενώ το 2000 απέκτησε και δύο μονάδες στη Σερβία. 

Image result for εβζ πλατυ