ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Το απόλυτο πέτυχαν οι αγοραστές, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε

Τρίτωσε η πτώση για το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να πετυχαίνουν το απόλυτο την εβδομάδα που έληξε, δηλαδή τέσσερις στις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και εβδομαδιαία κέρδη 3,67% για τον γενικό δείκτη, που ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση σε νέα υψηλά εξαμήνου.

Το triple witching Μαρτίου και πολύ περισσότερο οι αλλαγές στους δείκτες FTSE και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που ακολούθησαν και λόγω αλλαγών στις σταθμίσεις αρκετών επιμέρους μετοχών, είχαν σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να σημειωθούν ακραίες ημερήσιες μεταβολές.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς διεγράφη από τον FTSE Emerging Europe Mid Cap και από τον FTSE All-World και εισήλθε στον Small Cap, μετά και την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Επίσης οι μετοχές των Attica Bank, Υγεία και Ιασώ, διεγράφησαν από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 727,27 (+1,02%) και 718,6 μονάδων (-0,18%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 722,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος στα 82 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι σημαντικές συναλλαγές στην διάρκεια των τελικών δημοπρασιών, που διπλασίασαν τον μέχρι εκείνη την στιγμή τζίρο, αλλά και η διστακτική εικόνα σε σημαντικό αριθμό τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πρωτογενές αποτέλεσμα 823 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 196 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.695 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 καταγράφεται στα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +0,65%, Eurobank -0,15%, Εθνική +1,67% και Πειραιώς -1,48%).

“Στα σημεία” και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, επικράτησαν οι αγοραστές στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (-2,02%), 3Ε (-0,39%), Ελλάκτωρ (-2,35%), ΟΛΠ (-0,60%), ΟΤΕ (-0,27%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,15%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Σαράντη (+2,25%), ενώ με κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Viohalco, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Σαφώς υποδεέστερη της χθεσινής η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, σημείωσαν οι Q&R (+7,17%),Centric (+5,65%), Μουζάκης (+5,88%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+2,65%).