ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ασφαλέστερα συμπεράσματα, μετά το triple witching Μαρτίου

Γυρίζει σε θετικά πρόσημα η Ευρώπη, επιστροφή αγοραστών στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για ένα άτακτο “Brexit”, μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Μέι για μια παράταση του “Brexit”, αφότου προηγουμένως απέρριψε τροπολογία η οποία ζητούσε μια καθυστέρηση μέχρι να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

H πρόταση που υπερψηφίστηκε αναφέρει πως αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για το “Brexit” πριν από τις 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια καθυστέρηση της διαδικασίας ως τις 30 Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια παράταση της διαδικασίας, αλλά τους όρους θα τους θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά, όπως και αναμενόταν, κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η Eurostat επιβεβαίωσε την πρώτη εκτίμησή της, σύμφωνα με την οποία οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,5% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και μετά το σχετικά επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη και δεν αποκλείεται αγοραστές – πωλητές, να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους μετά τις 14.00, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το triple witching Μαρτίου στην αγορά παραγώγων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δείχνει να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 720 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 719,75 (-0,02%) και 727,27 μονάδων (+1,02%), ενώ λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο τζίρος φθάνει στα 21,5 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Εθνική (+2,51%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,05%), Fourlis (+1,20%) και ΟΠΑΠ (+2,30%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, δεν υπάρχει τίτλος που να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe, από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Βαρβαρέσος είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 4.915.032 νέων (ΚΑ) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/03/2019 έως και 03/04/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 20/03/2019 έως και 29/03/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για σήμερα, ορίστηκαν ως εξής: +20% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (14/03/2019): €0,4360 και –20% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,3340.