ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν την τάση

Διέσπασε τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν απόλυτα θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 715 μονάδων” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί ο δείκτης να απέτυχε να ολοκληρώσει την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν την εμφάνισή τους στις τελικές δημοπρασίες, όμως πέτυχε το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 715 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 709,17 (-0,14%) και 723,52 μονάδων (+1,88%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 719,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Ο τζίρος στα 66 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η διεύρυνση του ενδιαφέροντος για περισσότερους, μη τραπεζικούς, τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η αυξημένη κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Συμπερασματικά, η σημερινή συνεδρίαση ικανοποίησε και τους πλέον “απαιτητικούς”, υπό την προϋπόθεση ότι η σημερινή εικόνα θα έχει και συνέχεια, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί αυτές να μην ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, όμως και σήμερα η τελική εικόνα συνηγορεί υπέρ των αγοραστών (Alpha Bank +4,78%, Eurobank +1,23%, Εθνική +5,16% και Πειραιώς +1,65%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “ο νέος γύρος φθηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειώσει τα ρίσκα χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις ισπανικές τράπεζες”, σύμφωνα με τη Fitch.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΚΤ, κατευθύνεται στον τραπεζικό τομέα των δύο χωρών.

Στις υπόλοιπες δυτικές ευρωπαϊκές αγορές, επισημαίνει η Fitch, η χρήση του TLTRO-III θα είναι κατά κύριο λόγο ευκαιριακή, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου υπάρχει πιο βαθιά διαρθρωτική ανάγκη δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης από την αγορά.

Ερχόμενοι στα μη τραπεζικά blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Motor Oil (-2,51%), Jumbo (-1,08%), Fourlis (-0,20%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για AegeanAirlines (+2,46%), Viohalco (+2,48%), Grivalia Properties (+2,22%), ΕΧΑΕ (+2,98%) και ΟΤΕ (+2,70%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Σαράντης καιLamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα έδειξαν να προσελκύουν περισσότερους “θαυμαστές”, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, συνδύασαν και οι MIG(+9,49%), Q&R (+3,24%), Attica Bank (+2,70%), Κορδέλλου (+9,60%), Πλαστικά Κρήτης (+3,77%), Αλουμύλ (+4,55%), Ιασώ (+4,74%), Περσέας (+5,26%), Δρομέας (+3,73%), Παπουτσάνης (+3,39%) και Creta Farms (+8,54%).