ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η Ρωσία έχασε δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα

Πώς η Ρωσία έχασε δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα - Κεντρική Εικόνα

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ξόδεψε μια περιουσία σε κοινοπραξία στη Βενεζουέλα, παρόλο που υποπτευόταν πως έχασε εκατομμύρια δολάρια, δείχνουν έγγραφα που επικαλείται το Reuters. Συνέχισε να επενδύει, λένε πηγές στο πρακτορείο, επειδή το Κρεμλίνο ήθελε να στηρίξει τον σύμμαχό του στη Νότια Αμερική.

Στα τέλη του 2015, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Reuters, οι διευθυντές της Rosneft, σήμαναν συναγερμό σχετικά με τις επενδύσεις της εταιρείας στη Βενεζουέλα. Ο τοπικός εταίρος της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας, της όφειλε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έγγραφα, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές για βελτίωση της κατάστασης.

«Θα είναι έτσι για πάντα», έγραψε ένας εσωτερικός ελεγκτής της Rosneft σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς έναν συνάδελφό του τον Νοέμβριο του 2015, παραπονούμενος ότι δεν υπήρξε πρόοδος για την τρύπα αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της κοινοπραξίας.

Η περίοδος από το 2012 έως το 2015 που εξετάζεται, ήταν μια περίοδος κατά την οποία διεθνείς εταιρείες πετρελαίου είχαν εγκαταλείψει την Βενεζουέλα ή είχαν παγώσει νέες επενδύσεις, ανησυχώντας για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μαδούρο. Όμως, η Rosneft, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, διπλασίασε τα μερίδιά της στις κοινοπραξίες με την PDVSA, δανείζοντας περισσότερα, όπως δείχνουν τα έγγραφα. Η Rosneft υποστηρίζει τον εταίρο της στη Βενεζουέλα ακριβώς όπως το Κρεμλίνο υποστήριζε τον Ούγκο Τσάβες και τον διάδοχό του Ν. Μαδούρο.

Η Rosneft έχει επενδύσει περίπου 9 δισ. δολάρια σε έργα στη Βενεζουέλας από το 2010, αλλά δεν έχει ακόμη ισοσκελίσει τον ισολογισμό, όπως το Reuters υπολογίζει, με βάση τις ετήσιες εκθέσεις της Rosneft, τις δημόσιες αποκαλύψεις και τα εσωτερικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, τα έγγραφα της Rosneft αποκαλύπτουν επίσης ότι:

• Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι οφείλονται εκατοντάδες εκατ. δολάρια από την κοινοπραξία τους με την PDVSA.

• Η παραγωγή πετρελαίου ήταν πολύ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη.

• Η κοινοπραξία δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει τον βασικό εξοπλισμό γεώτρησης.

• Οι Ρώσοι πίστευαν ότι το PDVSA δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια από την κοινοπραξία για «κοινωνικά προγράμματα» σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπου ζούσαν μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα.

• Οι επικεφαλής της Rosneft ανέφεραν τα προβλήματα στον CEO της εταιρείας, Ιγκόρ Σεχίν, ο οποίος διέταξε μέτρα.

Από τα τέλη του 2015, στο τέλος της περιόδου που εξετάζεται στα έγγραφα, ορισμένα από τα προβλήματα της Rosneft έχουν χαλαρώσει επειδή έχει πάρει μέτρα και επιχειρησιακό έλεγχο των συμφερόντων της. Ωστόσο, διατηρεί μια βαθιά επένδυση σε μια εταιρεία και μια χώρα που βρίσκονται σε κρίση.

Ο λόγος για τον οποίο η Rosneft συνέχισε να επενδύει ήταν πολιτικός, σύμφωνα με δύο άτομα κοντά στην εταιρεία και άλλα δύο που συνδέονται με τα σχέδιά της στη Βενεζουέλας. Η Rosneft αναμένεται να βοηθήσει στη στήριξη των συμμάχων της Μόσχας στο Καράκας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

"Από την αρχή ήταν ένα καθαρά πολιτικό σχέδιο. Όλοι έπρεπε να συμβάλουμε», δήλωσε ένας εκτελεστικός διευθυντής σε μια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία που συνεργάστηκε με τη Rosneft στη Βενεζουέλα.