ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Χ.Α.: Ζητούμενο το πότε θα ολοκληρωθεί η διόρθωση στις διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Σε επιδείνωση οδηγούνται τα ελληνικά ομόλογα ενώ καθόλου ευχαριστημένοι δεν θα πρέπει να είναι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο νέο 10ετές ομόλογο. Αν και η διαπραγμάτευσή του στην ΗΔΑΤ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, στη διατραπεζική αγορά η απόδοσή του κινείται στο 4%, από 3,90% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, προκαλώντας απώλειες στα χαρτοφυλάκια. Οι τριγμοί στη διεθνή οικονομία παρέσυραν τις αμερικανικές αγορές ενώ απώλειες σημειώθηκαν και στις ευρωαγορές μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως το 5ετές ομόλογο τις ημέρες πριν την επίσημη διαπραγμάτευσή του σημείωσε ισχυρό ράλι, βοηθώντας περαιτέρω στην ενίσχυση του κλίματος.

Ωστόσο, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο και κινείται στο 2,938% ( +3,31%), ενώ το ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 (πρώην 10ετές) βλέπει το yield του να ανεβαίνει κατά 1% στο 3,821% από το 3,66% και τα χαμηλά 13 ετών που έχει υποχωρήσει τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προφορών για το 10ετές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς πλησίασε περισσότερο το μηδέν σήμερα, καθώς τα ασθενή οικονομικά στοιχεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και της Κίνας ενίσχυσαν τη χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χθες.

Η ΕΚΤ μετέθεσε τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της έως το νωρίτερο το 2020, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και προσέφερε στις τράπεζες νέα φθηνά δάνεια για τη στήριξη της ανάπτυξης. Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν ένα μεγάλο ράλι των τιμών των ομολόγων στην Ευρωζώνη, ωθώντας τις αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τουλάχιστον το 2016, με τις περισσότερες αγορές να αναμένεται να σημειώσουν τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις εδώ και μήνες.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν στο 0,048%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, έτος στο οποίο η ΕΚΤ ενίσχυσε τη νομισματική στήριξή της και μείωσε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και την ασθενή οικονομική ανάπτυξη. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών τίτλων υποχώρησαν, επίσης, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016, περίπου στο 0,40% και σημειώνουν πτώση 17 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μειώθηκαν πολύ την Πέμπτη, σημείωσαν άνοδο σήμερα. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης στο 2,53%, αλλά έχει μειωθεί κατά 21 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων είναι και οι δύο κατά περίπου 15 μονάδες βάσης χαμηλότερες αυτή την εβδομάδα και αναμένεται επίσης να σημειώσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και μήνες.