ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι αγορές παγκοσμίως μετά την ΕΚΤ

Ανάκαμψη των διεθνών αγορών - Καθησυχάζει η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ του G7 - Κεντρική Εικόνα

Υποχωρούν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, ενώ το δολάριο ενισχύεται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε μια σειρά πολιτικών φιλικών προς την αγορά, μέσα σε ένα πλήθος αυξανόμενων κινδύνων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάγωσε τις αυξήσεις των επιτοκίων έως το 2020 και ξεκίνησε ένα νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες για να βοηθήσει την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Οι μετοχές είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων πριν από την απότομη πτώση που πυροδοτήθηκε από την αλλαγή κατεύθυνσης της ΕΚΤ, λίγους μήνες μετά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κίνηση της ΕΚΤ πραγματοποιείται σε συγχρονισμό με άλλες κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας του Καναδά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ΕΚΤ, επιπλέον, αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό για το 2019, καθώς και τις εκτιμήσεις για το 2020 και το 2021, χτυπώντας για μία ακόμη φορά καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σε «απάντηση» των νέων δεδομένων, η ΕΚΤ αποφάσισε, σήμερα, ομόφωνα, να προσφέρει πρόσθετη στήριξη σε τέσσερα μέτωπα.

Πρώτον, σ΄αυτό των επιτοκίων, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το χρόνο που θα κρατήσει παγωμένα τα επιτόκια ως την αρχή του 2020. Μέχρι χθες, η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη συνέχιση της πολιτικής επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει από την αγορά επιλέξιμα ομόλογα προκειμένου να αντικαθιστά με τα ομόλογα που κατέχει και λήγουν. Από την παράταση του μέτρου αυτού μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα, εφόσον τα εγχώρια ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, λαμβάνοντας τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Το τρίτο μέτρο αφορά τη συνέχιση της παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO.

Tέλος, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο.

Οι μετοχές στην Ευρώπη βιάστηκαν, καθώς πρώτα κινήθηκαν ανοδικά, αλλά έπειτα διολίσθησαν γρήγορα, όταν η ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης ήταν μεγαλύτερη και βαθύτερη από ό,τι προηγουμένως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0,43% κλείνοντας στις 373,88 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,60% στις 11.517,80 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,53% στις 7.157,55 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 5.267,92 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,74% τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 20697,56 μονάδες.

Την ίδια ώρα, έντονες πιέσεις δέχθηκε και σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1225 δολ. από το επίπεδο των 1,1307 δολ. που άνοιξε η αγορά. Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,51%, ενώ το ευρώ υποχώρησε 0,73%.

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη επηρέασαν και τις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί σε πτώση τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, στη Wall Street, στις 19:58, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει στις 25.481,62 μονάδες, μειωμένος κατά 191,84 μονάδες ή -0,75%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας καταγράφει πτώση 34,44 μονάδων (-0,46%) στις 7.471,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, κινείται στις 2.760,45 μονάδες, με απώλειες 11 μονάδων ή -0,40%.