ΕΛΛAΔΑ

O Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί πώς είναι δυνατό η υπερθέρμανση του πλανήτη να φέρνει τόσο ακραία χαμηλές θερμοκρασίες

O Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί πώς είναι δυνατό η υπερθέρμανση του πλανήτη να φέρνει τόσο ακραία χαμηλές θερμοκρασίες  - Κεντρική Εικόνα

Με αφορμή τα μηνύματα πολλών διαδικτυακών φίλων του ο προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο facebook επιχειρεί να εξηγήσει πώς είναι δυνατό η υπερθέρμανση του πλανήτη (κλιματική αλλαγή) να φέρνει τόσο ακραία χαμηλές θερμοκρασίες κατά τόπους όπως έγινε φέτος σε περιοχές των ΗΠΑ, σας παραθέτω το παρακάτω άρθρο το οποίο μάλιστα αναφέρεται στις πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν και πάλι στις ΗΠΑ τον χειμώνα του 2017-2018.

Ο Σ.. Αρανούτογλου σημειώνει τα εξής: 

Θερμότερη Αρκτική σημαίνει ψυχρότεροι και πιο χιονοφόροι χειμώνες στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Rutgers υποστηρίζει πως η σχέση της υπερθέρμανσης της Αρκτικής "δεν είναι τυχαία" με τον καιρό που επικρατεί στις ΗΠΑ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick και της Ατμοσφαιρικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας (AER) συνδέουν τη συχνότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα 2017-2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αρκτική. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

"Βασικά, αυτό επιβεβαιώνει αυτό που λέω τα τελευταία χρόνια," τόνισε η Jennifer Francis, καθηγήτρια της Ερευνας των Θαλάσσιων και Παράκτιων Επιστημών " της Σχολής των Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Rutgers . "Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Αρκτική αναγκάζουν τον αεροχείμαρο (αέρινο ποτάμι που καθορίζει την τροχιά των βαρομετρικών συστήματων) στην ανώτερη ατμόσφαιρα να ταλαντεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και όταν ταλαντεύεται νοτιότερα, να μεταφέρει και πολυ ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα. Αυτές οι ταλαντώσεις τείνουν να διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο καιρός που επικρατεί στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι κρύος είτε είναι ζεστός να τείνει να μένει μαζί μας περισσότερο”, τόνιζει.

Η έρευνα αφορά στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ το χειμώνα του 2017-2018, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ που επικράτησαν στην Αρκτική σε συνδυασμό με τη χαμηλή παγοκάλυψη, τη πολική δίνη, τα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τις "μετεωρολογικές βόμβες"" και τους δαπανηρούς όσον αφορά στα κόστη θέρμανσης παγερούς βορειοανατολικούς ανέμους, είπε ο Judah Cohen, διευθυντής της εποχικής πρόγνωσης τους AER και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στη μελέτη τους, η Κοέν, ο Φράνσις και ο Καρλ Φάιφερ διαπίστωσαν ότι ένας πολυ βαρύς χειμώνας είναι δύο έως τέσσερις φορές πιθανότερο να συμβεί στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Αρκτική είναι ασυνήθιστα ζεστή από ό, τι όταν η Αρκτική είναι ασυνήθιστα κρύα. Τα αποτελέσματα της ερευνάς τους δείχνουν επίσης ότι οι χειμώνες είναι κρύοι στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης και της Ασίας, όταν η Αρκτική είναι θερμή.

Παραδόξως, η έρευνα δείχνει ότι ένας δριμύς χειμώνας στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν η Αρκτική είναι πιο κρύα από το κανονικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η υπερθέρμανση της Αρκτικής έλαβε χώρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, η σύνδεση με σοβαρές καιρικές συνθήκες το χειμώνα ήταν αδύναμη. Όταν η άνοδος όμως της θερμοκρασίας επεκτάθηκε στη στρατόσφαιρα, οι διαταραχές μιας στρατοσφαιρικής πολικής δίνης ήταν πιο πιθανές. Αυτές οι διαταραχές συνήθως προκαλούν σοβαρές ψυχρές εισβολές κατά τα μέσα έως τα τέλη του χειμώνα και επηρεάζουν μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

"Πέντε από τους τελευταίους έξι χειμώνες (όπως συνέβη άλλωστε και φέτος) έχουν φέρει δριμύ ψύχος στις ανατολικές ΗΠΑ και θερμές, ξηρές συνθήκες στα δυτικά της, με την Αρκτική να καταγράφει ασυνήθιστα θερμές περιόδους," είπε ο Φράνσις. "Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν είναι σύμπτωση. Το πόσο ακριβώς η Αρκτική συνέβαλε στην ένταση ή στην εμμονή των συγκεκριμένων βαρομετικών συστημάων που έφεραν τις πολύ ψυχρές αυτές εισβολές εξακολουθεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί, αλλά γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να πιστέψω ότι το ένα είναι άσχετο με το άλλο.” τόνισε ο Φράνσις