ΔΙΕΘΝΗ

Ο Όρμπαν χαιρετίζει την μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για την Ευρώπη του Μακρόν

Ο Τραμπ θα κάνει δεκτό στις 13 Μαΐου τον Βίκτορ Όρμπαν στον Λευκό Οίκο - Κεντρική Εικόνα

Την απρόσμενη στήριξη στο πρόσωπο του Ούγγρου λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν συνάντησαν οι προτάσεις που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα σε εφημερίδες και των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Με τις πιέσεις και τις εκκλήσεις να αυξάνονται για την αποβολή του Όρμπαν και του κόμματός του Fidesz από το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο συνήθης δριμύς επικριτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters τόνισε για το άρθρο Μακρόν ότι: «Αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σοβαρής ευρωπαϊκής συζήτησης».

«Στις λεπτομέρειες, σαφώς, έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πιο σημαντικό από αυτές τις διαφορές είναι αυτή η πρωτοβουλία είναι μια καλή αφετηρία για έναν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Όρμπαν.

Λίγο νωρίτερα από την ανακοίνωση του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κορυφαίος υποψήφιος των συντηρητικών στις επικείμενες ευρωεκλογές, δήλωσε πως ο Ορμπάν πρέπει να σταματήσει τη ρητορική του κατά της Ένωσης, αν θέλει το κόμμα του, το Fidesz, να παραμείνει στο ΕΛΚ.

Χθες η πολιτική ομάδα ανακοίνωσε πως έχει δεχθεί προσφυγές από 12 κόμματα μέλη του σε εννέα χώρες της ΕΕ και πως θα συζητήσει στις 20 Μαρτίου την αναστολή της συμμετοχής ή τον αποκλεισμό του Fidesz.