ΑΓΟΡΕΣ

Brexit: Η Bank of England ενεργοποιεί γραμμή ανταλλαγής ευρώ

Brexit: Η Bank of England ενεργοποιεί γραμμή ανταλλαγής ευρώ - Κεντρική Εικόνα

Οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να δανείζονται σε ευρώ από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) από την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση μίας άτακτης –χωρίς συμφωνία- εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η ΒοΕ προειδοποίησε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για σοβαρές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Η Κεντρική Τράπεζα σημείωσε την Τρίτη ότι έχει ενεργοποιήσει «γραμμή ανταλλαγής» («swap line») με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που επιτρέπει να παρέχει ευρώ σε οποιαδήποτε βρετανική τράπεζα τα χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί σε μια κρίση χρηματοδότησης.

Μία παρόμοια συμφωνία με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιτρέπει στην ΒοΕ, την ΕΚΤ και άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να παρέχουν δολάρια στις εγχώριες τράπεζες σε περίπτωση έκτακτης χρηματοοικονομικής κατάστασης.