ΔΙΕΘΝΗ

Μπ. Πάχορ: Η Σλοβενία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Μπ. Πάχορ: Η Σλοβενία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας - Κεντρική Εικόνα

Τη στήριξη της Σλοβενίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρουτ Πάχορ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στα Τίρανα με τον Αλβανό ομόλογό του, Ιλίρ Μέτα. Οι δύο άνδρες, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον των χωρών τους για την εμβάθυνση και την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας. 

Οι κ.κ. Πάχορ και Μέτα χαρακτήρισαν θετικό το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και ο Σλοβένος Πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα, πεδίο στο οποίο η μέχρι σήμερα συνεργασία ήταν σχετικά μέτρια.  Η Αλβανία ήταν στην 58η θέση των εμπορικών εταίρων της Σλοβενίας το 2017,με την αξία του διμερούς εμπορίου να διαμορφώνεται σε 53,1 εκατ. ευρώ. Το διμερές εμπόριο σημείωσε άνοδο πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο κ. Μέτα ενημέρωσε τον Σλοβένο ομόλογό του για την πρόοδο της Αλβανίας στην υλοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων, που απαιτείται να τεθούν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το "πράσινο φως" για την έναρξη της διαδικασίας αυτής θα δοθεί στην Αλβανία τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Πάχορ δήλωσε ότι η Σλοβενία θα προσφέρει στήριξη στην Αλβανία σε αυτές τις προσπάθειες και υποσχέθηκε βοήθεια και υποστήριξη στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία. Τόνισε, επίσης, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αντιμετωπιστεί ως γεωπολιτικό και όχι ως τεχνικό ζήτημα.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν επίσης, τις προετοιμασίες της Αλβανίας για τη φιλοξενία της Συνόδου της "Διαδικασίας Μπρντο- Μπριούνι", τον ερχόμενο Μάιο (στις 8 και 9 Μαΐου). Στόχος της "Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι", που ξεκίνησαν από κοινού το 2013 η Κροατία και η Σλοβενία, είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση του πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.