ΕΛΛAΔΑ

Ανατροπή στη ζεύξη Σαλαμίνας: Σήραγγα στη βάση του βυθού με πρωτότυπη διατομή! (photo)

Ανατροπή στη ζεύξη Σαλαμίνας: Σήραγγα στη βάση του βυθού με πρωτότυπη διατομή! (photo) - Κεντρική Εικόνα

Με ενδιαφέρουσες εξελίξεις συνεχίζεται διαγωνισμός για το έργο παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος. Σύμφωνα με το ypodomes.com αυτή την εποχή εκπονείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει της λύσης η οποία προκρίθηκε από την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Η λύση αυτή όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι η πιο "φθηνή" και αποφεύγονται μεγάλα μήκη αυτοκινητόδρομων εκατέρωθεν της σήραγγας, η οποία θα εδράζεται στο βυθό (και όχι κάτω από αυτόν). Επίσης ένα χαρακτηριστικό που θα έχει η σήραγγα είναι πως δεν θα έχει το κλασσικό στρογγυλό σχήμα αλλά θα είναι τετράγωνη. Στην ουσία θα είναι ένα "κιβώτιο" το οποίο θα εξυπηρετεί με 2 λωρίδες σε ρεύμα και τις δύο κατευθύνσεις το οποίο θα διαχωρίζεται με ένα τσιμεντένιο τοιχίο. Το μήκος της υποθαλάσσιας σήραγγας θα είναι μικρό, δεν θα ξεπερνά τα 400 μέτρα αλλά μαζί με τις προσβάσεις θα είναι περίπου 1.100 μέτρα.

Η σήραγγα θα ξεκινά από την περιοχή του Περάματος κοντά στην περιοχή του κολυμβητηρίου όπου θα δημιουργηθεί και ο σχετικός κόμβος και θα καταλήγει στη Σαλαμίνα ανάμεσα από το νησάκι του Αγίου Γεωργίου και την είσοδο του Ναυστάθμου (δεξιά από τα φέρυ). Για να υπάρξει καλύτερη διοχέτευση των οχημάτων θα διαπλατυνθεί ο υπάρχων άξονας εκεί και στη συνέχεια θα "κουμπώσει" με το υφιστάμενο δίκτυο του νησιού.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα είναι η πρώτη ένωση νησιωτικής περιοχής με την ηπειρωτική χώρα, η μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο. Το κόστος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα κυμαίνεται σε 350-400εκατ.ευρώ. Στα πλαίσια του διαγωνισμού έχουν προβλεφθεί και κάποια ανταποδοτικά οφέλη στους Δήμους Περάματος και Σαλαμίνας.

Στη "φθηνή" λύση καταλήγει η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού είναι η κατάθεση και έγκριση της ΜΠΕ από την Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ και στη συνέχεια ο ορισμός ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών που θα μας οδηγήσουν στην ανάδειξη του αναδόχου.

Με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Φθινόπωρο ενώ για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα έτος ακόμα ενώ αν έχουμε και δικαστικές εμπλοκές, τότε θα έχουμε επιπλέον "ξεχείλωμα".

Τα τρία σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και VINCI CONCESSIONS – VINCI HIGHWAYS – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Πηγή ypodomes.com