ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργική απόφαση για τη λήψη μέτρων για τους πληγέντες στο Ρέθυμνο

Υπουργική απόφαση για τη λήψη μέτρων για τους πληγέντες στο Ρέθυμνο - Κεντρική Εικόνα

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου υπέγραψε σήμερα υπουργική απόφαση, με την οποία λαμβάνονται μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία που έπληξε το Ρέθυμνο.

Η απόφαση μεταξύ άλλων αφορά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με αυτή παρατείνεται έως και 26.8.2019 η προθεσμία καταβολής στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 25.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν στο διάστημα από 2.3.2019 έως 26.8.2019. Παρατείνονται επίσης οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Σχετικά με την πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων για την 25.2.2019 οφειλών, αναστέλλεται μέχρι και την 26.8.2019.

Τέλος όπως ανακοινώθηκε, οι πληγέντες από πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α. των τελευταίων ημερών μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των καταστροφών στην ιδιοκτησία / επιχείρηση τους. Για την καταγραφή των ζημιών σε οικοσκευές και ιδιωτικά κτήρια να απευθύνονται στον οικείο δήμο. Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις ( ζημιές σε κτήριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε.Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο, ενώ για την αναφορά ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, Πλατ. Ηρώων Πολυτεχνείου, για ζημιές σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους στους οικείους δήμους.

Σύμφωνα με την Π.Ε.Ρεθύμνης και τους δήμους, ξεκαθαρίζεται ότι δρουν ως φορείς υποδοχής των αιτήσεων για καταγραφή καταστροφής από πλημμύρες. Οι εκθέσεις αυτοψίας που συντάσσονται ανά περίπτωση, θα προωθηθούν συγκεντρωτικά στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, για τη συνέχιση της διαδικασίας καταγραφής, χαρακτηρισμού της περιοχής ως πλημμυρόπληκτης, και της καταβολής αποζημιώσεων.