ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν συνέλαβε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά ως ύποπτο κατασκοπείας

Το Ιράν συνέλαβε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά ως ύποπτο κατασκοπείας - Κεντρική Εικόνα

Το Ιράν συνέλαβε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας η οποία κατέληξε σε συμφωνία-ορόσημο για τα πυρηνικά με τις μεγάλες δυνάμεις, με την υποψία της κατασκοπείας, δήλωσε σήμερα δικαστικός εκπρόσωπος.

Ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση έπειτα από προφυλάκιση λίγων ημερών όμως παραμένει υπό έρευνα, δήλωσε ο Γκολαμχοσέιν Μοχσενί Ετζέι σε καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, αποκαλώντας το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά, "κατάσκοπο ο οποίος είχε εισχωρήσει στην ομάδα για τα πυρηνικά", όπως μετέδωσαν με κρατικά ΜΜΕ.

Η συμφωνία την οποία πέτυχε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί πέρυσι οδήγησε στην άρση του μεγαλύτερου μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Στη συμφωνία αντιτίθενται, ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί που θεωρούν ότι αποτελεί συνθηκολόγηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ετζέι απαντούσε σε μια ερώτηση σχετικά με τη δήλωση ιρανού κοινοβουλευτικού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με διπλή υπηκοότητα συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου τη σύλληψη ενός πολίτη με διπλή υπηκοότητα ο οποίος, όπως είπε, συνδεόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά για το αν το πρόσωπο αυτό ήταν στην διαπραγματευτική ομάδα για τα πυρηνικά. Σήμερα ο Ετζέι δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι ο συλληφθείς έχει και δεύτερη υπηκοότητα

Στις 16 Αυγούστου η Βρετανία δήλωσε ότι προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τη σύλληψη ενός πολίτη με διπλή ιρανική και βρετανική υπηκοότητα.