ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τους φτωχότερους στην Ευρώπη οι κάτοικοι της Ανατ. Μακεδονίας και της Ηπείρου

Από τους φτωχότερους στην Ευρώπη οι κάτοικοι της Ανατ. Μακεδονίας και της Ηπείρου - Κεντρική Εικόνα

Σημαντικές εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ποικίλουν από περιφέρεια σε περιφέρεια, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ειδικότερα, το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε όρους αγοραστικής δύναμης) ανά περιφέρεια κυμάνθηκε από το 31% του ευρωπαϊκού μέσου όρου στη βορειοανατολική Βουλγαρία έως το 626% στο Δυτικό Λονδίνο. 

Μεταξύ των πιο φτωχών περιφερειών της ΕΕ συγκαταλέγονται και τέσσερις ελληνικές. Πρόκειται για την Δυτική Μακεδονία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2017 στο 49% του πανευρωπαϊκού μέσου όρου, ακολουθούν οι κάτοικοι του Βόρειου Αιγαίου και της Ηπείρου με 48%, ενώ στην πιο δεινή εισοδηματική θέση βρίσκονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην συγκεκριμένη περιφέρεια να αντιστοιχεί μόλις στο 46% του μέσου όρου στην ΕΕ. 

anisotita

Μεταξύ των περιφερειών που έρχονται στον "πάτο" της εισοδηματικής κατάταξης, εκτός από τη βορειοδυτική και την βορειοκεντρική Βουλγαρία (31% και 34% του πανευρωπαϊκού μέσου όρου), τρίτη από το τέλος είναι η Μαγιότ, μία υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, στα βόρεια του πορθμού της Μοζαμβίκης, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι επίσης στο 34% του ευρωπαϊκού μέσου. 

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι πιο εύποροι Ευρωπαίοι πολίτες, με διαφορά, κατοικούν στο Δυτικό Λονδίνο (626% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), στο Λουξεμβούργο (253%) και στην Νότια Ιρλανδία (220%).

Όπως αναφέρει η Eurostat, σε 21 περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κατά 50% ή και περισσότερο, άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εξ αυτών οι πέντε περιφέρειες είναι στη Γερμανία, από δύο βρίσκονται σε Ιρλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο και από μία σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Πολωνία και Σουηδία. Σε αυτές συγκαταλέγεται όπως είδαμε και το Λουξεμβούργο. Οι πληθυσμός που κατοικεί σε αυτές τις 21 περιφέρειες υπολογίζεται στα 52,3 εκατ. άτομα. 

Μεταξύ των 20 περιφερειών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 50% του πανευρωπαϊκού μέσου όρου, οι πέντε βρίσκονται στη Βουλγαρία, από τέσσερις σε Ελλάδα και Ουγγαρία, τρεις στην Πολωνία και από δύο σε Γαλλία και Ρουμανία. Στις περιοχές αυτές κατοικούν 22,9 εκατ. άτομα. 

Όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, σε ορισμένες περιφέρειες τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από ροές μετακίνησης του πληθυσμού. Οι καθαρές εισροές πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές ωθούν το ΑΕΠ σε ένα επίπεδο που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από τον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Αντίστοιχη, αντίρροπη επίδραση υπάρχει σε περιοχές με εκροές πληθυσμού.