ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Αύξηση ανάπτυξης στο 3,7% υπό προϋποθέσεις

Βουλγαρία: Αύξηση ανάπτυξης στο 3,7% υπό προϋποθέσεις - Κεντρική Εικόνα

Η βουλγαρική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2019 και ο ρυθμός αύξησης θα κυμανθεί από 3,1% μέχρι 3,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, αλλά και οικονομολόγων της χώρας. Την αισιοδοξία των οικονομολόγων φαίνεται πως 'μοιράζονται' και οι καταναλωτές, καθώς, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βουλγαρία παρουσιάζει ανοδική πορεία, γεγονός που έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η κατανάλωση αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους της οικονομικής ανάπτυξης, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία.

Επισημαίνει επίσης ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε πως ήρθε η στιγμή να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών και υποσχέθηκε ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν κατά 10% το επόμενο έτος, έπειτα από αύξηση 10%, που "τρέχει" από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η Βουλγαρία χρειάζεται απεγνωσμένα υψηλότερα εισοδήματα και κατ΄επέκταση μεγαλύτερη κατανάλωση, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία και εξηγεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, διότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η χώρα είναι τελευταία στην Ευρώπη σε όρους αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μόλις 7.300 ευρώ τη στιγμή που το μέσο ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 15.000 ευρώ).

Οι αριθμοί αυτοί "μεταφράζονται" σε χαμηλή ζήτηση και χαμηλούς μισθούς και μικρότερη αγοραστική δύναμη του βουλγαρικού πληθυσμού. Η αύξηση των μισθών που υποσχέθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν είναι τεράστια, όμως δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτει.

Το 2019, οι ειδικοί αναμένουν υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις σε τομείς των υποδομών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει συνέχεια της δυναμικής που αναπτύχθηκε το προηγούμενο έτος, επισημαίνουν οικονομολόγοι.

Σε περίπτωση που η Βουλγαρία δεχθεί πρόσκληση ένταξης στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), τον "προθάλαμο" ένταξης στο ευρώ, αυτό το καλοκαίρι (του τρέχοντος έτους), τότε η οικονομία θα γίνει περισσότερο σταθερή, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. 

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία, "η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας το τρέχον έτος βασίζεται σε πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όμως η τελική της πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Επιπλέον, η βουλγαρική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού, καθώς οι περισσότεροι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερο βιοτικό επίπεδο". 

Γι' αυτόν τον λόγο  -επισημαίνει η δημόσια ραδιοφωνία- εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι μετανάστευσαν και είναι αναγκαία η αναστροφή αυτής της αρνητικής τάσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και μέσω της λήψης μέτρων από τις επιχειρήσεις (όπως αύξηση μισθών), που θα μπορούσαν να πείσουν τους πολίτες να μείνουν στη χώρα τους και θα ήταν ικανά να αποτελέσουν κίνητρο για όσους έφυγαν, προκειμένου να επιστρέψουν και να εργαστούν στη Βουλγαρία.