ΔΙΕΘΝΗ

Ομάδας της Λίμας: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» διαπράττει ο Μαδούρο

Ομάδας της Λίμας: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» διαπράττει ο Μαδούρο - Κεντρική Εικόνα

Η Ομάδα της Λίμας, που συνεδρίασε σήμερα στην Μπογκοτά, αποφάσισε να ενημερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη "σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση" στην οποία έχει βυθίσει τη Βενεζουέλα ο πρόεδρός της, Νικολάς Μαδούρο.

Οι 14 χώρες-μέλη της Ομάδας αυτής καλούν το ΔΠΔ "να λάβει υπόψη του" τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, "την εγκληματική βία του Μαδούρο ενάντια στον πληθυσμνό και την άρνηση του να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια", γεγονότα που, όπως υποστηρίζεται, "συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Ταυτόχρονα ωστόσο, η Ομάδα της Λίμας τονίζει ότι στηρίζει μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα, "χωρίς τη χρήση βίας", σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο.

Οι 14 χώρες ζήτησαν να αποχωρήσει άμεσα από την προεδρία ο Μαδούρο, ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική μετάβαση, με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Παράλληλα, τον κατέστησαν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Χουάν Γκουαϊδό, σημειώνοντας ότι θεωρούν αξιόπιστες τις απειλές που έχει δεχτεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών που έχουν λιποτακτήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και έχουν περάσει τα σύνορα για να φτάσουν στην Κολομβία τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας, ανέρχονται σε 167. Τουλάχιστον πέντε, μεταξύ των οποίων και ένας ντυμένος με πολιτικά, διέσχισαν σήμερα τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει τις δύο χώρες. Οι δύο συνοδεύονταν από σκύλους, ειδικά εκπαιδευμένους για να εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες.

"Πολλοί φτάνουν με τις οικογένειές τους, γιατί φοβούνται αντίποινα" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες, προσέφερε αμνηστεία στους στρατιωτικούς που δεν θα υπακούσουν στην κυβέρνηση του Μαδούρο.