ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Πέντε ανοδικές εβδομάδες, με ζητούμενο την διάχυση του ενδιαφέροντος

Χ.Α.: Πέντε ανοδικές εβδομάδες, με ζητούμενο την διάχυση του ενδιαφέροντος - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να έχουν εστιάσει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,22% στις 371 μονάδες. Στην εβδομάδα, ο δείκτης ενισχύθηκε, περίπου, 0,6%.

“Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το ‘Brexit’ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει απολύτως επικεντρωμένη στο να το φέρει σε πέρας”, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ φτάνουν στο τέλος τους.

“Οι ΗΠΑ και η Κίνα συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ”, σύμφωνα με πηγές του CNBC. Η συνάντηση προγραμματίζεται για τα τέλη Μαρτίου, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, την εξοχική κατοικία του Τραμπ.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν επίσης στο CNBC ότι” η Κίνα έχει δεσμευτεί να αγοράσει ως και 1,2 τρισ. δολάρια αμερικανικών αγαθών, αν και οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμα μακριά σε ζητήματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία”.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής και η Wall Street, με τους δείκτες να σημειώνουν το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, εν μέσω της αναζωπύρωσης των ελπίδων για μία εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,7%, στις 26.031,81 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 2.792,67 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,91% στις 7.527,55 μονάδες.

Σημειώνεται ότι o Dow Jones ενισχύθηκε για ένατη διαδοχική εβδομάδα, όπως και ο Nasdaq, επιτυγχάνοντας το μακροβιότερο ανοδικό σερί των τελευταίων δύο δεκαετιών.

“Η αμερικανική οικονομία διατήρησε ένα ‘στιβαρό’ ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, πιθανότατα λίγο κάτω από το 3%, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται”, σύμφωνα με τη Fed.

Στην εξαμηνιαία έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκθέτει τους λόγους για τους οποίους έβαλε στον “πάγο” τις αυξήσεις επιτοκίων τον περασμένο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fed διαπιστώνει ότι το outlook της οικονομίας είναι πιο αβέβαιο από προηγουμένως, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία.

Τούτο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας στην αρχή του 2019, ιδίως από τη στιγμή που το 35ημερο “λουκέτο” σε υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πιθανότατα κράτησαν χαμηλότερα την ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Για το 2018, η Fed αναφέρει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αναπτύχθηκαν με ισχυρό ρυθμό το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου, μολονότι φαίνεται να αποδυναμώθηκαν προς το τέλος του έτους. Επισημαίνει ακόμα πως θα συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της, ο οποίος έχει υποχωρήσει κοντά στα 4 τρισ. δολάρια.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και το πετρέλαιο.

Το αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 0,5%, στα 57,26 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Νοεμβρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI σημείωσε άνοδο περί το 3%.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του χρυσού χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, με το πολύτιμο μέταλλο να συμπληρώνει τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών.

Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 0,4%, για να κλείσει στα 1.332,80 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην εβδομάδα ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 0,8%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 3,32%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, έγραψε κέρδη 9,08%.

Σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου, “για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση του Χ.Α., έστω και με βραχύβια διαλείμματα διόρθωσης, θα πρέπει να υπάρξει διάχυση της ανόδου σε ευρύτερο φάσμα τίτλων, κίνηση η οποία αν συνδυαστεί και από σταδιακή αύξηση των συναλλαγών, έχει σοβαρές πιθανότητες να κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς”.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, θα συνεχίσουν να βρίσκονται εταιρείες που ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, υψηλές προσδοκίες κερδοφορίας για τα επόμενα έτη, αλλά και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις και επιστροφές κεφαλαίου.

Επίσης, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει ο ΟΤΕ, μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας η διοίκηση άφησε ανοικτό το θέμα της Ρουμανίας, σε ερώτηση που δέχθηκε για ενδεχόμενη πώληση.

Σύμφωνα με την Merit Sec. “εντός των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2018, ενώ η μικτή μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα ανέρχεται στο 4,3%. Σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών αναμένεται περαιτέρω βελτίωση για την τρέχουσα χρήση (350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την διοίκηση), λόγω υψηλότερης κερδοφορίας και χαμηλότερων επενδυτικών εξόδων, γεγονός που διασφαλίζει την μερισματική απόδοση και του χρόνου”.

Για την περίπτωση των τραπεζών, αν συνεχιστεί η διόρθωση που ξεκίνησε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν θα πρέπει ο τραπεζικός δείκτης να κινηθεί χαμηλότερα από την στήριξη των 457 μονάδων.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “η ψυχολογία έχει αλλάξει και αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, οι οποίες ξεφεύγουν από την περίμετρο της παραδοσιακής ομάδας ενδιαφέροντος, που αφορά “χαρτιά” της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική, στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του γενικού δείκτη”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζουν να δείχνουν ότι συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον οι Ελγέκα,Entersoft, Ικτίνος, Attica Bank, Mevaco, AS Company, Μουζάκης κ.λ.π.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή 1η Μαρτίου, δεσπόζει ως το σημαντικότερο γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς θα προετοιμάσει το κλίμα για την φημολογούμενη έκδοση της ελληνικής δεκαετίας.

Στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης της Τράπεζας της Ελλάδος, μαζί με τα αποτελέσματα της BriQ Porpeties, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά το τέλος της συνεδρίασης.