ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Οριακές απώλειες, με υποχώρηση του τζίρου

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με «καύσιμα» από τις κεντρικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

Ουκ ολίγες φορές άλλαξε πρόσημο ο γενικός δείκτης και το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης κρίθηκε κυριολεκτικά στο τέλος και χαρακτηρίστηκε από οριακές απώλειες, ενώ παρά την μεταβλητότητα, σχετική υποχώρηση σημείωσε ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 679,07 (+0,28%) και 672,83 μονάδων (-0,64%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 676,87 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 40 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, εμπεριείχε σχετικό “profit taking” στον τραπεζικό κλάδο και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους υψηλής, μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς το τελικό -1,58% του τραπεζικού δείκτη, δείχνει το κλάδο που πιέστηκε περισσότερο, ενώ αξίζει αναφοράς ότι ενδοσυνεδριακά ο εν λόγω δείκτης έφθασε να σημειώνει απώλειες έως και 3,03%.

Υπέρ των πωλητών, ή έστω των “profit takers”, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους εν λόγω τίτλους δεν βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (Alpha Bank -2,46%, Eurobank -0,89%, Εθνική -1,03% και Πειραιώς -0,54%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, σημαντικό ενδιαφέρον από τους ενεργούς παίκτες απέσπασε ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,41%), μετά τα αποτελέσματα χρήσης 2018 που ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, αλλά και τις εκτιμήσεις της διοίκησης που ακολούθησαν στην ενημέρωση των αναλυτών.

“Ενθαρρυντική” χαρακτηρίζει την καθοδήγηση που δόθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση “αγορά” και τιμή - στόχο τα 12,5 ευρώ για τον τίτλο και τονίζει ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα ενισχύονται, ενώ η εικόνα στη Ρουμανία παραμένει απαιτητική.

Από εκεί και πέρα και πλην του ΟΤΕ, από τις μετοχές του FTSE25, που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Σαράντη (+2,28%), Lamda Development (+1,25%) και Motor Oil (+1,87%).

Από τους τίτλους που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,50%), Viohalco(-1,16%), Jumbo (-1,49%) και Μυτιληναίο (-1,65%).

Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν οι Ελγέκα (+5,77%), Ευρωσύμβουλοι (+9,73%), ΑΝΕΚ (+7,45%), Μουζάκης (+4,73%)AS Company (+4,38%), Mevaco (+4,08%), Attica Bank (+1,69%) και Profile (+1,70%).