ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από την 1η Μαρτίου 2019

Limit up δεκαετίας στις τιμές ακινήτων το 2018, με αυξήσεις τιμών έως και 55% - Κεντρική Εικόνα

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των τραπεζών, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για το υπόλοιπο του δανείου, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το χρονικό περιθώριο για ένταξη στο νέο πλαίσιο θα είναι ένα έτος. Το νέο σχήμα που θα αποτελέσει τον ανάδοχο του νόμου Κατσέλη, θα πρέπει να παρουσιαστεί και στους θεσμούς. Στη χθεσινή σύσκεψη πήραν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και οι θεσμοί. 

Τα σημεία που συμφωνήθηκαν για την προστασία της αντικειμενικής αξίας της α’ κατοικίας θα είναι εως τις 250.000 ευρώ, για υπόλοιπο δανείου με δεδουλευμένους τόκους ύψους 130.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο έχουν πλαφόν τα 36.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στη ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη αναφέρθηκαν και τραπεζικές πηγές, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιμέρους ρυθμίσεις που θα προβλέπονται και παρουσίασαν και ορισμένες ενστάσεις, ενώ Επεσήμαν οτι όλες οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν με κάθε λεπτομέρεια καθώς στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες ζήτησαν: 

- Να μη μπορεί κάποιος να καταφεύγει στον νόμο Κατσέλη, πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του

- Να μη μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, την πρώτη τιμή προσφοράς, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου  εκτιμητή.

Εκτός των δύο αυτών τεχνικών θεμάτων, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε το βασικό θέμα της αντιμετώπισης των περίπου 160.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι τραπεζίτες ζητούσαν και οι υποθέσεις αυτές να αξιολογηθούν για το εάν πληρούν τα κριτήρια προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ισχύσει για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση με το νέο νομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έλεγε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξεταστούν με το παλαιό καθεστώς και μόνο οι νέες αιτήσεις θα αξιολογηθούν με το νέο.

Η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο ενός ανοικτού ζητήματος, όπως αυτό του νόμου που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την πρώτη κατοικία θα αποτελέσει ένα ακόμη γεγονός που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να επικεντρωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πραγματικό του έργο που δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη oι τράπεζες αναμένουν τις τελικές διατυπώσεις του νέου πλαισίου δίνοντας έμφαση στις ασφαλιστικές δικλίδες που θα υπάρχουν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών άρχισε να σημειώνει ουσιαστική μείωση με την υιοθέτηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κλπ.

Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της επιδότησης της δόσης από το Δημόσιο θα ισχύσουν τα εξής: 

Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις α) η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και β) το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. 

Με βάση αυτές τις διατάξεις, η περίοδος αποπληρωμής δύναται να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του.