ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στοχεύει το πρόγραμμα «Active Citizens Fund»

Στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στοχεύει το πρόγραμμα «Active Citizens Fund» - Κεντρική Εικόνα

Στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών, τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοχεύει το πρόγραμμα «Active Citizens Fund», του οποίου η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα, ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) της περιόδου 2014-2021 (EEA Grants), συνολικού ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ. Τη διαχείριση του προγράμματος για την Ελλάδα έχουν αναλάβει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Όπως επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκέλσταντ «η Νορβηγία πιστεύει ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί εταίροι της εκάστοτε κυβέρνησης. Γνωρίζοντας αρκετές από τις οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν μέσω των EEA Grants κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος, διαπίστωσα ότι επιτελούν αξιέπαινο έργο. Συμβάλλουν στη μείωση των διακρίσεων και των ανισοτήτων στην κοινωνία ενώ έχουν και βαθιά γνώση των προκλήσεων της εποχής, αλλά και των λύσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την αντιμετώπισή τους».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός, τόνισε ότι «η κοινωνία των πολιτών είναι ο χώρος που, όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται, τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο ανθεί η δημοκρατία». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του SolidarityNow, Μαριέττα Προβοπούλου, σκοπός του προγράμματος είναι «να ενισχυθούν οι οργανώσεις ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας και να ενδυναμωθεί η φωνή τους».

Στο σύνολό του το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Η πρώτη, που ανακοινώθηκε σήμερα, αφορά στην ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων. Έχει προθεσμία υποβολής την 21η Ιουνίου 2019 και διαθέσιμη χρηματοδότηση 2.904.000 ευρώ. Η δεύτερη που επίσης ανακοινώθηκε σήμερα σχετίζεται με την ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών. Η προθεσμία είναι ως τις 21 Ιουνίου 2019 και η διαθέσιμη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1.970.000 ευρώ. Το φθινόπωρο του 2019 θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος το 2020 θα ανακοινωθούν δύο προσκλήσεις για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, καθώς και για την ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Επιπλέον, το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ ελληνικών οργανισμών και ΜΚΟ που προέρχονται από τις δωρήτριες χώρες. Η σχετική πρόσκληση ανακοινώθηκε σήμερα με διαθέσιμη χρηματοδότηση 92.000 ευρώ.

Ο διευθυντής του προγράμματος, Σωτήρης Λαγανόπουλος, υπενθύμισε ότι στο πρώτο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του EEA Grants με τίτλο «Είμαστε όλοι πολίτες» (2009-2017) χρηματοδοτήθηκαν 75 έργα από 100 ΜΚΟ, συνολικού ύψους επτάμισι εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από αξιολόγηση των αναγκών των οργανώσεων εντοπίστηκαν οι τρεις κύριες αδυναμίες τους: η διαχείριση εθελοντών, η συγκέντρωση πόρων και η αποτελεσματική λογοδοσία για το έργο τους, αδυναμίες οι οποίες επιχειρήθηκε να επιλυθούν μέσα από στοχευμένη εκπαίδευση.

Αντίστοιχες εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν και για το πρόγραμμα «Active Citizens Fund». Αύριο και το Σάββατο θα οργανωθούν εργαστήρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων ΜΚΟ για τη συγγραφή προτάσεων. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Πάτρα και το Ηράκλειο.