ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με τις τράπεζες, προς νέα υψηλά τετραμήνου

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, κατοχυρώνουν κέρδη στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και ΗΠΑ με Ευρώπη, τα θέματα που αφορούν το “Brexit”, την επόμενη κίνηση της Fed, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, “οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν ξεκινήσει να περιγράφουν το περίγραμμα των δεσμεύσεων τους όσον αφορά την εμπορική τους διαμάχη, καταγράφοντας την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος των τελευταίων επτά μηνών”, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών διεξάγουν διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά παραμένουν πολύ μακριά όσον αφορά τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση στη Γερμανία, τον Ιανουάριο. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση υποχώρησε 1%, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε στο BBC, ότι “η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να έχει την ευκαιρία για μία ουσιαστική ψηφοφορία, όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης ακόμη και την επόμενη εβδομάδα”.

Ανοδικά κινήθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ της εταιρείας IHS Markit, για την Ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες, από τις 51 μονάδες του Ιανουαρίου. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών, ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 51,1 μονάδες.

Ο δείκτης που αφορά τη μεταποίηση υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, στο πιο χαμηλό από τα μέσα του 2013.

Σε αντίθεση, ο τομέας των υπηρεσιών ενισχύθηκε με τον ΡΜΙ να κάνει άλμα στις 52,3 μονάδες, από 51,2.

Τα στοιχεία δείχνουν σε ανάπτυξη πρώτου τριμήνου, μόλις 0,1%.

Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου κατά πόσον θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έκριναν ότι απαιτείται μια υπομονετική στάση όσον αφορά τα επιτόκια, ενόψει των “αντίθετων ανέμων” που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στην απειλή του να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά ανοδική δείχνει η εν εξελίξει συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσεγγίζοντας τις 680 μονάδες, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει σαν μέχρι στιγμής υψηλό στις 677,64 μονάδες (+0,91%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, ενώ ο τζίρος φθάνει στα 20,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Ασφαλώς και το +2,48% του τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγείται της ανοδικής κίνησης, όπως και το γεγονός ότι το σύνολο των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,13%), 3Ε (+1,23%), ΑΔΜΗΕ (+1,33%) και Τιτάν (+1,14%).

Από τις μετοχές του FTSE25 που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, δεν υπάρχει τίτλος που να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ιδιαίτερα αν αυτό συνοδευτεί και από σχετική αύξηση του τζίρου.