ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών εισέβαλαν μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ (video)

Στο υπουργείο Οικονομικών εισέβαλαν μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ (video) - Κεντρική Εικόνα

Στο υπουργείο Οικονομικών εισέβαλαν πριν από λίγο μέλη της ΠΟΕ – ΟΤΑ, με εκπροσώπους τους να τονίζουν ότι δεν θα αποχωρήσουν εάν δεν συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να ανέβουν στον τέταρτο όροφο του κτηρίου, αφού πρώτα ομάδα τους έσπασε την πόρτα του υπουργείου.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα.

Στο επίκεντρο της απεργίας τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με αιχμή την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφέρει ότι «κύριο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτό ουσιαστικά αποτελεί «το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμώνθέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης».

Η συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων στους ΟΤΑ ζητεί ακόμα την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο (καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη») και την απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σχετική με την οικονομική διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται βαριά αμέλεια ή δόλος.

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται, επίσης, και η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «συνεχίζεται με ένταση η «χιονοστιβάδα» ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιούν πό το πρωί διαμαρτυρία στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία, για θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με αιχμή την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσες κατηγορίες εργαζομένων το δικαιούνται. Στο πλευρό τους βρίσκεται και η ΑΔΕΔΥ.

Αρχικά, οι συγκεντρωμένοι περικύκλωσαν το ΥΠΟΙΚ στη Νίκης. Μάλιστα, είχαν φέρει μαζί τους και ένα απορριματοφόρο. Εξω από την είσοδο του ΥΠΟΙΚ είχαν παραταχθεί από νωρίς ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. 

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εκτεθούν τα αιτήματα του κλάδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν βρίσκεται στο υπουργείο και στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προτάθηκε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν και ζήτησαν να απομακρυνθούν και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από την είσοδο του υπουργείου. Οταν το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό μετακινήθηκαν προς το υπουργείο Οικονομίας.