ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σφοδρή αντιπαράθεση για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία

ΗΠΑ: Σφοδρή αντιπαράθεση για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία - Κεντρική Εικόνα

Αμφίβολη εμφανίζεται η παραμονή του Πάτρικ Σάναχαν στο υπουργείο Άμυνας, μία εβδομάδα μετά την πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη, μετά τη δημοσιοποίηση των σχολίων που έκαναν για εκείνον μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο Σάναχαν, πρώην στέλεχος της Boeing χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με μια αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις τις οποίες αναφέρουν σήμερα δύο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης –οι ρεπόρτερ τους ταξίδευαν με την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου– υπήρξε μια πολύ έντονη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας κατηγόρησαν τον μεταβατικό υπουργό ότι αποδέχτηκε χωρίς καμία συζήτηση την αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει περίπου 2.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ίδιος ο Γκρέιαμ μετέφερε τη συνομιλία στους δύο δημοσιογράφους.

"Έφτασα, κάθισα και είπα: συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά έχω μια ερώτηση. Μήπως πρόκειται να πείτε σε όλους τους συμμάχους μας ότι θα έχουμε μηδέν στρατιώτες στη Συρία μέχρι τις 30 Απριλίου;" ρώτησε ο γερουσιαστής, όπως γράφει ο ακροδεξιός ενημερωτικός ιστότοπος Breitbart.

"Ναι, αυτές είναι οι οδηγίες μας", απάντησε ο Σάναχαν.

"Και εγώ είπα: είναι η πιο ηλίθια ιδέα που έχω ακούσει ποτέ!", συνέχισε ο Γκρέιαμ.

Σύμφωνα με την Washington Post, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Breitbart, ο Γκρέιαμ πρόσθεσε: "Αν η πολιτική (του Πενταγώνου) είναι ότι φεύγουμε (από τη Συρία) μέχρι τις 30 Απριλίου, τότε είμαι πλέον αντίπαλός σας, όχι φίλος σας".

Ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, σχολίασε ότι "αν ήταν συνέντευξη για την πρόσληψή του, τότε (ο Σάναχαν) απέτυχε".

Ο Σάναχαν ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Τζιμ Μάτις, τον Δεκέμβριο, επειδή διαφώνησε με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Ο διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.