ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας: Η αύξηση του κατώτατου μισθού βάζει μια ακόμα πινελιά στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας

Πιτσιόρλας: Η αύξηση του κατώτατου μισθού βάζει μια ακόμα πινελιά στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας - Κεντρική Εικόνα

Ως μέτρο που εκτός της συμβολής του «στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», διέπεται και από «απόλυτη οικονομική λογική» θεωρεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «βάζει μια ακόμα πινελιά» στη «σοβαρά αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνει η ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».

Εντάσσει την Συνταγματική Αναθεώρηση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, σημειώνοντας ότι η πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στο ότι «θέτει μεγάλους στόχους, τους πετυχαίνει και διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα» έναντι της αντιπολίτευσης που «δίνει μάχες οπισθοφυλακών υπερασπιζόμενη δομές και αντιλήψεις που αποδεδειγμένα αποτελούν εμπόδια για την πρόοδο της χώρας και έχει αναγάγει σε ύψιστη πολιτική την είσπραξη ψήφου δυσαρέσκειας όλων των ειδών».

Χαρακτηρίζει την «ιστορικά, ιδεολογικά και πολιτικά φορτισμένη» επιλογή σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σύγκρουση με αφορμή αυτήν ως «οριακή στιγμή για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας» καθώς «ανέδειξε συνολικές αντιλήψεις στη βάση των οποίων θα οικοδομηθεί σταδιακά ένας νέος πολιτικός χώρος στην Ελλάδα και θα επανακαθοριστούν οι διαχωριστικές γραμμές». Σημειώνει ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί ο διάλογος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της Κεντροαριστεράς, όχι με την έννοια των «προσχωρήσεων ή/και μεταγραφών», αλλά με εκείνη της επαναχάραξης των ορίων μιας «πολύχρωμης και πολυφωνικής προοδευτικής παράταξης στις σημερινές ιστορικές συνθήκες».

Ο Στ. Πιτσιόρλας δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ενδεικτική της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η ψήφιση της απλής αναλογικής» καθώς δημιουργεί ταυτόχρονα το πλαίσιο «για να είναι ρεαλιστική προοπτική και όχι απλώς ευχή η πλουραλιστική έκφραση του προοδευτικού χώρου». Τονίζει ότι το δίλημμα των εκλογών συνίσταται στο αν «θα συνεχιστεί η πορεία που δρομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση ή θα ανακοπεί και θα γυρίσουμε σε πρόσωπα και επιλογές που είναι συνδεδεμένα με το παρελθόν και την πορεία που ως κατάληξη είχε τη χρεοκοπία της χώρας» και εκφράζει την πεποίθησή του ότι «ο ελληνικός λαός δύσκολα θα κάνει τη δεύτερη επιλογή».

Επίσης θεωρεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εάν κάνει ότι είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική που έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια» και αναφέρει χαρακτηριστικά, έστω και «καθ' υπερβολή», όπως είπε, ότι «το εκλογικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το συμφέρον της χώρας».

Τέλος, τονίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας εκτιμώντας ότι η πρόσφατη συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ρ. Τ. Ερντογάν «θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη συμβολίζει ακριβώς τη νέα αυτή περίοδο».