ΑΓΟΡΕΣ

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αυξημένη νευρικότητα στο Χ.Α.

Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις εξελίξεις από τις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας, τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω Twitter ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή ότι μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lightizer, “είχε παραγωγικές συναντήσεις, με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χι”.

“Οι εμπορικές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ και τις πληροφορίες που μεταδίδουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης και το Reuters.

Έκκληση προς την Ευρώπη να επιδιώξει εκ νέου την οικονομική σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, η οποία αφέθηκε στην άκρη στην προσπάθεια διάσωσης της Ευρωζώνης, απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Μονάχου, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

“Οι τιμές των μετοχών τόσο της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank είναι χαμηλές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Κούκις σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η “Süddeutsche Zeitung”.

Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο, όσον αφορά τα προϊόντα, μειώθηκε την περασμένη χρονιά, λόγω των εισαγωγών που κινήθηκαν υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, έφτασε τα 194,2 δισ. ευρώ ($219 δισ.) το 2018, καταγράφοντας πτώση από τα 234,9 δισ. του 2017. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6,2%, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν μόνο κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2017.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, σαν κυριότερα χαρακτηριστικά της εν εξελίξει συνεδρίασης, προβάλλουν η νευρικότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, τα ελάχιστα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά και ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 652,18 (-0,28%) και 655,65 μονάδων (+0,25%), αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται μόνο οι ΟΛΠ (+3,41% και λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε) και ΟΤΕ (+1,05%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Eurobank (-1,01%), Grivalia Properties (-1,07%) και Πειραιώς (-1,41%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγουν τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου στην αγορά παραγώγων και οι συναλλαγές θα διακοπούν μεταξύ 13.45 και 14.00, ενώ θα ήταν αρνητική ένδειξη, αν ο γενικός δείκτης ολοκληρώσει την συνεδρίαση χαμηλότερα των 650 μονάδων.