ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφώνησαν κυβέρνηση-τράπεζες για την α' κατοικία - Τα κριτήρια προστασίας

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου - Κεντρική Εικόνα

Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 7 μ.μ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, υπό τον πρωθυπουργό, για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει και στις παραμέτρους που θα διαμορφώνουν το ύψος της μηνιαίας δόσης του δανείου. Αυτή θα καθορίζεται:

  • με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25),
  • με μείωση επιτοκίου,
  • με «κούρεμα» του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και
  • με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου καθώς στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιευθεί η έκθεση της ΕΕ για τη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.