ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Δυσκολοκατάβλητες παραμένουν οι 660 μονάδες

X.A.: Τραπεζικές πιέσεις και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 660 – 664 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως οι λίγοι αγοραστές έμειναν από δυνάμεις και λόγω των σημαντικών πιέσεων στην 3Ε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018 και την σχετικά αδύναμη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν και έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ σχετική ενίσχυση παρουσίασε ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 659,88 (+0,58%) και 651,28 μονάδων (-0,73%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 654,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Ο τζίρος έφθασε στα 44 εκατ., όμως από αυτά τα 10,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την “σκληρότητα” της αντίστασης των 660 – 664 μονάδων και να δικαιώσει όσους αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως για να υπάρξει ανοδική διαφυγή, απαιτείται σημαντικότερη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank +2,41%, Eurobank +0,93%, Εθνική -2,17% και Πειραιώς -1,39%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν ξανά το απόγευμα οι τραπεζίτες για συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Στη συνάντηση θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά το σχήμα που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, ύστερα και από την εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,12%), ΕΧΑΕ (-0,39%), ΟΠΑΠ (-0,50%), Σαράντης (-0,56%), Motor Oil(-2,11%), 3Ε (-4,90%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και Ελ. Πετρελαίων.

Μικτά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC η Citi στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει ο οίκος “τα έσοδα και τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, τα κέρδη ανά μετοχή, στα 1,3 ευρώ, διαμορφώνονται χαμηλότερα των προβλέψεων, λόγω υψηλότερων χρηματοοικονομικών και φορολογικών δαπανών. Το μεγαλύτερο ερώτημα ωστόσο είναι τα χρηματοοικονομικά κόστη του 2019, με τη διοίκηση της εταιρείας να σημειώνει ότι θα μπορούσαν να διπλασιαστούν λόγω της αναχρηματοδότησης του ομολόγου των 899 εκατ. ευρώ, των συνδεδεμένων δαπανών και της υιοθέτησης του προτύπου ‘IFRS 16”.

“Το δ' τρίμηνο ήταν ισχυρότερο των εκτιμήσεων, με τις οργανικές πωλήσεις να αυξάνονται 6,5%, πολύ υψηλότερα των προβλέψεων”, αναφέρει ο οίκος.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines(+1,28%), Jumbo (+1,76%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,22%), ΔΕΗ (+1,37%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,26%).

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει αναιμική και φέτος, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,5% - 2% διατύπωσε η PriceWaterhouseCoopers (PwC) κατά την παρουσίαση της ετήσιας μελέτης της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η εκτίμηση της εταιρείας εδράζεται στο χαμηλότερο ύψος επενδύσεων, σε σχέση με αυτές που χρειάζεται η χώρα για να φθάσει στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ή στις προ κρίσης επιδόσεις της.

Εν τω μεταξύ, “η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κουβεϊτιανή επενδυτική εταιρία National Investment Co (NIC), στην οποία συμμετέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κέρδισε τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 44% του χρηματιστηρίου του Κουβέιτ”, δήλωσε ο πρόεδρος της NIC, Hamad al-Omairi.

“Η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν επίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Arzan Financial Group και η First Investment, πρόσφεραν 237 κουβεϊτιανά φιλς ανά μετοχή, για την απόκτηση του ποσοστού”, πρόσθεσε.

Αρκετά τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου διακρίθηκαν, μεταξύ άλλων και οι Forthnet (+19,13%), ΑΝΕΚ (+10%), Σελόντα (+4,91%), Profile (+4,71%), Attica Bank(+3,93%), Παπουτσάνης (+4,15%), Epsilon Net (+3,75%), Έλτον (+2,77%), Μουζάκης (+2,42%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+2,33%).