ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Eurobank πουλάει σε ξένο fund τα δάνεια της Χαλυβουργίας

Μεγάλη χαλυβουργία «σβήνει» μηχανές - «Στέρεψε» από πρώτες ύλες και παραγγελίες - Κεντρική Εικόνα

Στο αμερικανικό fund HIG Capital πουλάει η Eurobank τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος ύψους 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Πρόκειται για τη δεύτερη πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε funds που υλοποιεί η τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να απεμπλακεί από τα κόκκινα κοινοπρακτικά δάνεια που μένουν παγωμένα λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών.

Η υπόθεση της οικογένειας Μάνεση, η οποία αφορά σε συνολικό δανεισμό 330 εκατ. ευρώ, εξετάζεται στο NPL Forum –τη σύμπραξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη διαχείριση των κοινοπρακτικών κόκκινων δανείων. 

Παρότι από τα 8,5 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το Forum, τα 6,5 δισ. ευρώ έχουν πάρει τη δικαστική οδό, είτε λόγω αναδιάρθρωσης είτε λόγω καταγγελίας, υπάρχουν υποθέσεις  2 δισ. ευρώ για τις οποίες οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελεσφορήσει. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Χαλυβουργία, καθώς και ο Όμιλος Σαρακάκη –από τον οποίο η Eurobank επίσης απεμπλάκη μέσω πώλησης των δανείων της ύψους 70 δισ. ευρώ στην B2Holding στις αρχές του έτους.

Για τη στρατηγική της αυτή, η Eurobank δέχεται κριτική από τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι την κατηγορούν ότι «πυρπολεί» τις συζητήσεις περί ενιαίας γραμμής αντιμετώπισης εκ μέρους των τραπεζών. Από την πλευρά της η Eurobank δηλώνει ότι «η υπομονή της εξαντλήθηκε» και επέλεξε πιο δραστικές λύσεις για την απεμπλοκή της από δύο εκ των μεγαλύτερων δανείων του Forum. 

«Από τα 2 δισ. ευρώ των υποθέσεων που εκκρεμούν στο NPL Forum, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε ιδιαίτερα “βαριές” και δυσεπίλυτες περιπτώσεις, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ είναι υποθέσεις που σύντομα δρομολογηθούν», εξηγεί στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.