ΑΓΟΡΕΣ

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλαγές προσήμων στο Χ.Α.

Σε πτωτική τροχιά το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν το θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, τα εταιρικά αποτελέσματα, τα μάκρο που ανακοινώνονται, τις εξελίξεις στο θέμα του “Brexit”, αλλά και το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει μια παράταση της διορίας της 2ης Μαρτίου για την επιβολή δασμών στην Κίνα.

Από εκεί και πέρα, “η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι ηγέτες των 27 υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής το εάν και κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία”, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.

“Την 21η Μαρτίου - μία εβδομάδα πριν το ‘Brexit’ γίνει πραγματικότητα - η Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους ευρωπαίους ομολόγους της, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες”, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,8% τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο κατά 2,1% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της χώρας. Έρευνα του πρακτορείου Reuters σε οικονομολόγους εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9%.

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης υποχώρησε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν 0,4% μηνιαία πτώση και 3,2% ετήσια.

“Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία”, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική μεγέθυνση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018. Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί. Ο δείκτης euro του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, για μία ακόμα μέρα, ο γενικός δείκτης αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 657,5 (+0,37%) και 652,08 μονάδων (-0,46%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει στα 13,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνται με θετικό πρόσημο, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Εθνική (+1,36%), Πειραιώς (+1,76%), Ελλάκτωρ (+1,63%) και ΟΠΑΠ (+1,14%), ενώ από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,14%), Grivalia Properties (-1,54%) και Jumbo (-1,36%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζει το -8,43% για την Intralot, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία, “η κοινοπραξία Demiroren - Scientific Games κατέθεσε την καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό για τη διαχείριση του αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία (Iddaa)”, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Στον διαγωνισμό για το Iddaa έλαβε μέρος και η Inteltek (συμμετέχει με 55% η τουρκική Turkcell και με 45% η Ιntralot).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 660 μονάδων, αλλά και η σχετική αύξηση τζίρου και ενδιαφέροντος.