ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση Σόρος: Η ΕΕ θα καταρρεύσει όπως η Σοβιετική Ένωση

Προειδοποίηση Σόρος: Η ΕΕ θα καταρρεύσει όπως η Σοβιετική Ένωση - Κεντρική Εικόνα

Να «ξυπνήσει» και να αντιληφθεί «το μέγεθος της απειλής», που αντιμετωπίζει καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στο Project Syndicate, επισημαίνοντας πως οι εχθροί της EE είναι τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί. 

«Η Ευρώπη υπνοβατεί στη λήθη» σχολιάζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποί της πρέπει να  ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά. Εάν δεν το κάνουν, η Ε.Ε. μπορεί να διαλυθεί όπως και η Σοβιετική Ένωση» υπογραμμίζει, εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή βιώνει μία «επαναστατική περίοδο», της οποίας το τελικό αποτέλεσμα είναι «εξαιρετικά αβέβαιο». 

Παρατηθεί δε ότι η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης θυμίζει το Politburo, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, «συνεχίζοντας να εκδίδει διατάγματα, σαν να εξακολουθούσαν να έχουν νόημα». 

Η  μεγάλη μάχη θα δοθεί στις εκλογές του Μαΐου του 2019, με τις λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις και τα ευρωσκεπτικστικά κόμματα να προβλέπεται να έχουν καλές επιδόσεις. «Δυστυχώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις θα έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κάλπη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του παρωχημένου κομματικού συστήματος, που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την αδυναμία αλλαγής στις Συνθήκες και και την απουσία νομικών εργαλείων για την πειθαρχία κρατών- μελών, που παραβαίνουν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει.