ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης

X.A.: Η αντεπίθεση των αγοραστών, δεν άλλαξε το αρνητικό πρόσημο - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να συμπλήρωσαν και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως το πρόσημο του γενικού δείκτη “παίχτηκε” μέχρι τέλους, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, την συνεχιζόμενη αδιαφορία για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην λίγων εξαιρέσεων και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, παρά το θετικό διεθνές κλίμα, μετά τις εξελίξεις όσον αφορά το αμερικανικό “shutdown”.

Πιο συγκεκριμένα, “μέλη του αμερικανικού κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η νέα παράλυση υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, (shutdown), στα τέλη της εβδομάδας”, δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας (το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) γερουσιαστές, έπειτα από μια συνάντηση των διαπραγματευτών, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 659,03 (+0,68%) και 652,17 μονάδων (-0,37%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 655,09 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,08%..

Ο τζίρος στα 29,5 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετική υπεροχή των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,58%, Eurobank -0,82%, Εθνική +0,91% και Πειραιώς +8,62%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό με τους τραπεζίτες, με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το σχήμα που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις, ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης, για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την α' κατοικία.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,55%), Motor Oil (+1,19%) και Fourli (+2,50%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-1,71%) και ΟΤΕ (-1,42%).

Όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με ημερήσια μεταβολή μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, σαφέστατη ένδειξη της στασιμότητας που επικρατεί στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίθηκαν θετικά, μεταξύ άλλων, οι Ευρωσύμβουλοι (+19,81%), Ελινόιλ (+6,90%), Ιατρικό (+5,11%), MIG (+3,65%), Newsphone (+4,62%), Κορδέλλου (+2,86%), Έλαστρον (+2,66%), J&P Άβαξ (+2,39%), Κέκροψ (+2,27%) και Profile(+2,07%).