ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή σύγκλισης για ν. Κατσέλη

Εν αναμονή σύγκλισης για ν. Κατσέλη - Κεντρική Εικόνα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας περιμένουν οι θεσμοί την τελική πρόταση της Αθήνας για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας - διάδοχο του νόμου Κατσέλη- κι ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - τραπεζιτών. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η σχετική πρόταση νόμου ώστε κατόπιν συζητήσεων με τους θεσμούς να νομοθετηθεί νωρίτερα από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν.

Στην παρούσα φάση τουλάχιστον, φέρεται να απορρίπτεται το ενδεχόμενο νέας παράτασης του νόμου Κατσέλη, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νόμος και άμεσα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η συζήτηση για το ζήτημα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, δεν οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ακανθώδες ζήτημα των ορίων προστασίας της κύριας κατοικίας.

Μεταξύ άλλων, στις αναθεωρημένες προτάσεις της κυβέρνησης, γίνεται λόγος:

  • για όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ (από 200.00 ευρώ) και 
  • ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου στα 20.000 ευρώ. 

Επίσης, άλλη πρόταση είναι η επιδότηση κατά 1/3 της μηνιαίας δόσης, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και έμποροι που έχουν υποθηκευμένο ακίνητό τους για επιχειρηματικά δάνεια με διευκολύνσεις όπως κούρεμα ή επιμήκυνση δανείου.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι περιμένει ικανοποιητικές αλλαγές για να δοθεί «πράσινο φως». 

Βασική κυβερνητική προτεραιότητα αποτελούν:

  • να προστατευθεί πραγματικά η πρώτη κατοικία
  • να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις 
  • να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα οι οποίοι θα έβλαπταν το σύνολο της οικονομίας

Κυβέρνηση και τραπεζίτες κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο» αλλά, όπως σημειώνουν, απομένουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες εκ των οποίων είναι κρίσιμες. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης προς τους πιστωτές, για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.