ΑΓΟΡΕΣ

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, προσπαθεί για την τρίτη ανοδική το Χ.Α.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, προσπαθεί για την τρίτη ανοδική το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το “Brexit”, τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, “τo ‘Brexit’ διώχνει τα χρήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο”, σύμφωνα με νέα έρευνα από το “Centre for Economic Performance” του London School of Economics που δημοσιεύθηκε. Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά £8,3 δισ. ($10,3 δισ.) εν μέσω αβεβαιότητας που αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

“Η ευρωζώνη δεν είναι ακόμη πλήρως θωρακισμένη απέναντι σε κρίσεις, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει ακόμη να λειτουργεί ως μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, διακινδυνεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της”, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

“Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η νέα παράλυση υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο ‘shutdown’, στα τέλη της εβδομάδας, δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας (το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) γερουσιαστές, έπειτα από μια συνάντηση των διαπραγματευτών”, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε “neutral” από “overweight” υποβαθμίζει τη σύσταση για τις παγκόσμιες μετοχές η Credit Suisse, τονίζοντας ότι μια σειρά από βραχυπρόθεσμα ρίσκα, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενη μεταβλητότητα λόγω και των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας αλλά και των πολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη, θέτουν σε κίνδυνο τα κέρδη στις αγορές.

Επίσης, σημείωσε ότι το ράλι στις αγορές μέχρι στιγμής στο έτος οφείλεται σε επανεκτίμηση των μετοχικών αποτιμήσεων και όχι σε βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινείται με μικρά κέρδη, έχοντας διανύσει την απόσταση μεταξύ 659,03 (+0,68%) και 654,21 μονάδων (-0,05%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 13 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,35% της Τρ. Πειραιώς, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ.

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες για Grivalia Properties (-1,18%) και Μυτιληναίο (-1,37%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετικό πρόσημο και ει δυνατόν, υψηλότερα των 660 μονάδων.