ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Ενθαρρυντικά μηνύματα από την ανάπτυξη της οικονομίας

Αλβανία: Ενθαρρυντικά μηνύματα από την ανάπτυξη της οικονομίας - Κεντρική Εικόνα

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή κατέγραψε για το 2018 η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Αλβανία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, όπωσ τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

Η Αλβανία είναι η μία από τις δύο χώρες της ευρύτερης περιοχής, μαζί με το Μαυροβούνιο, που συνέχισαν να καταγράφουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης ακόμα και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2018, περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες χώρες της περιοχής σημείωναν (ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας) πτώση, αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Επίσης, η χώρα αναμένεται να καταγράψει ίσως τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια την περίοδο 2019-2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 4% το 2018.

Το υψηλό ποσοστό απασχόλησης (68,3% το γ' τρίμηνο του 2018) είναι ένα άλλο θετικό στοιχείο τόσο της αγοράς εργασίας, όσο και της οικονομίας.

Βασικές προκλήσεις παραμένουν η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική εξυγίανση η οποία μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω δυναμική της απασχόλησης, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.