ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Νέα συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών για την πρώτη κατοικία - Κεντρική Εικόνα

Συνεχείς διαβουλεύσεις για το όριο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό και σχέδιο επιδότησης των οφειλετών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η σχετική πρόταση νόμου ώστε κατόπιν συζητήσεων με τους θεσμούς να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. 

Η συζήτηση για το ζήτημα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Μεταξύ άλλων, στις αναθεωρημένες προτάσεις της κυβέρνησης, γίνεται λόγος:

  • για όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ (από 200.00 ευρώ) και 
  • ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου στα 20.000 ευρώ. 

Επίσης, άλλη πρόταση είναι η επιδότηση κατά 1/3 της μηνιαίας δόσης, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και έμποροι που έχουν υποθηκευμένο ακίνητό τους για επιχειρηματικά δάνεια με διευκολύνσεις όπως κούρεμα ή επιμήκυνση δανείου.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι περιμένει ικανοποιητικές αλλαγές για να δοθεί «πράσινο φως». Οι θεσμοί πιέζουν για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος την ώρα που ξένοι οίκοι δεν αναβαθμίζουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος ενημερώνουν για το σχέδιο Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ενώ βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της Φρανκφούρτης και λιγότερο στην ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Φρανκφούρτη περιμένουν την τελική πρόταση της Αθήνας για το ζήτημα αλλά και σε ό,τι αφορά την Εγνατία, τις νέες εξελίξεις με τον διαγωνισμό για τους λιγνίτες και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα.