ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά ομολόγων

Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται στο 4%. Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη ευνοεί κατά κύριο λόγο τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία οδηγούνται στα ιστορικά επίπεδα του 2016.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 30 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο με 9 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 3,99% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,11%, να διαμορφωθεί 3,88% από 3,90% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο κατώτατο επίπεδο (1,283) των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1292 δολ. από το επίπεδο των 1,1323 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγοράς της Νέας Υόρκης. Πιέσεις συνεχίζει να προκαλεί στο ευρωπαϊκό νόμισμα η ανησυχία για την επιβράδυνση της δυναμικής της οικονομίας της Ευρωζώνης και η μεγάλη άνοδος της τιμής του 10ετούς γερμανικού ομολόγου.

Κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επισπεύδει αύριο τις ανακοινώσεις της ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα εστιάζεται στην επανέναρξη των εμπορικών συζητήσεων ΗΠΑ -Κίνας, καθώς και στις διαπραγματεύσεις του Προέδρου των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς σχετικά με την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,109%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,232%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1309 δολάρια.